Naslovnica Gospodarstvo Na Savi bodo rasle nove hidroelektrarne

Na Savi bodo rasle nove hidroelektrarne

Avtor: Spletno Uredništvo

Vlada je na 34. redni seji obravnavala 5 točk s področja Ministrstva za okolje in prostor. Med drugim sklenila tudi novo Koncesijsko pogodbo za rabo vode za proizvodnjo električne energije na delih vodnega telesa reke Save od Ježice do Suhadola. Na spodnjem delu reke Save bo namreč v prihodnjih letih začela rasti vrsta novih hidroelektrarn, kar je pozitivno z okoljevarstvenega in tudi z gospodarskega vidika.

Na Savi bodo rasle nove hidroelektrarneHidroelektrarnam na spodnji Savi bodo sledile nove v srednjem toku reke (foto: FB Hidroelektrarne na Spodnji Savi)

 

Tudi v sporočilu za javnost Ministrstva za okolje in prostor so poudarili, kako se nova Koncesijska pogodba sklepa predvsem zato, da se v Republiki Sloveniji zagotovi čim večja uporaba obnovljivih virov električne energije in obenem zmanjšajo izpusti toplogrednih plinov. Zaradi evropskih ciljev glede podnebnih sprememb, bo Slovenija opustila premog in povsem preklopila na obnovljive vire energije.

Vlada je tako pravkar sklenila Koncesijsko pogodbo za rabo vode za proizvodnjo električne energije na delih vodnega telesa reke Save od Ježice do Suhadola, ki se sklepa s koncesionarjem družbo Holding slovenske elektrarne (HSE) d. o. o., Ljubljana. Poleg tega je podpisala še Sporazum o ureditvi načina izvajanja koncesije za rabo vode z družbo HSE in z Občino Litija, Občino Zagorje ob Savi, Občino Trbovlje, Občino Hrastnik in Občino Laško.

Državni prostorski načrti za prvi del hidroelektrarn na srednji Savi (Suhadol, Trbovlje in Renke) bodo sicer dokončno pripravljeni šele v roku 3 let. Pri tem obširnem projektu pa ne gre le za okolju neškodljiv način pridobivanja električne energije, ampak tudi za zagotovitev poplavne varnost na širšem področju srednje Save. Prav tako je projekt izgradnje novih hidroelektrarn strateško nujen na poti nenehnega zagotavljanja dovolj velikih količin električne energije za slovenske odjemalce in tudi za izvoz.

Projekt bo pozitivno vplival tudi na širše gospodarstvo, poleg tega pa bo za seboj potegnil še celo vrsto lokalnih infrastrukturnih posegov. Števlni posamezni projekti se bodo bamreč izvedli vzporedno z graditvijo hidroelektrarn in spremljajoče infrastrukture, saj jih je najbolj smiselno oziroma (tudi s finačnega vidika najbolj racionalno) izvesti sočasno.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.