Naslovnica Svet & EU Komisija EU Slovenijo opozarja na pranje denarja in pritiske na novinarje

Komisija EU Slovenijo opozarja na pranje denarja in pritiske na novinarje

Avtor: Spletno Uredništvo

Evropska komisija je pravkar objavila prvo vseevropsko poročilo o stanju pravne države. Dokument vključuje prispevke vseh držav članic in zajema tako pozitivne kot tudi negativne aspekte stanja po državah EU. Splošni zaključek je, da imajo številne države članice visoke standarde pravne države, vendar je ponekod pravna država v velikih težavah. Glede Slovenije ima poročilo pripobme predsem glede neučinkovitega pregona gospodarskega in finančnega kriminala ter svobode medijev in pritiskov na novinarje.

Komisija EU Slovenijo opozarja na pranje denarja in pritiske na novinarjeZlati kip boginje Pravice v belgijskem mestu Bruggeju (foto: commons.wikimedia.org/Emmanuel Huybrechts)

 

Evropska komisija je pravkar objavila prvo vseevropsko poročilo o stanju pravne države. Splošnemu delu poročila do dodali tudi pregled aktualnega stanja za vsako posamezno državo EU, tudi Slovenijo. Poročilo zajema štiri področja,ki so ključna za delovanje pravne države – nacionalne pravosodne sisteme, protikorupcijske okvire, pluralnost in svobodo medijev ter druga institucionalna vprašanja.

Slovenski pravosodni sistem so v poročilu na primer pohvalili zaradi visoke ravni uporabe sodobnih orodij informacijske in komunikacijske tehnologije, omenili pa so nujnost zagotavljanja sredstev za neodvisno in kakovostno delovanje Sodnega sveta in tudi Državno-tožilskega sveta. Medtem ko je državno tožilstvo povečalo svojo učinkovitost, pa stanje glede učinkovitega pregona gospodarskega in finančnega kriminala v Sloveniji še zdaleč ni dobro.

»Čeprav so se zaostanki še naprej zmanjševali in ne predstavljajo sistemske težave, trajanje sodnih postopkov v primerih pranja denarja še naprej predstavlja izziv. Slovenija ima tudi samostojen in neodvisen specializiran protikorupcijski organ, Komisijo za preprečevanje korupcije, ki nadzira preprečevanje korupcije in krepitev integritete javnih funkcij. Njeni človeški in finančni viri so omejeni in vzbujajo zaskrbljenost,« piše v poročilu Komisije EU.

Podobno je v Sloveniji alarmantno stanje glede pluralnosti in svobode medijev. Sedanji sistem zagotavlja le delno preglednost lastništva, poleg tega pa sploh ne velja za končne lastnike. Komisija EU ugotavlja, da pomanjkanje predpisov za preprečevanje navzkrižij interesov v sektorju negativno vpliva na medijski pluralizem v Sloveniji na nacionalni in celo na regionalni ravni.

Skrbi Komisije EU pa še posebej zbujajo spletno nadlegovanje novinarjev, grožnje novinarjem, tožbe novinarjev z namenom zastraševanja in odsotnost odziva kazenskopravnega sistema na vse naštete problematike. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.