Naslovnica Gospodarstvo Na Japonskem o zelenem vodiku, sledi pa obisk Kitajske

Na Japonskem o zelenem vodiku, sledi pa obisk Kitajske

Avtor: Spletno Uredništvo
Visoka slovenska delegacija pravkar zaključuje obisk na Japonskem, kjer so drugega dne obiska v ospredju pogovori o gospodarskem sodelovanju med državama, še posebej na področju t.i. ‘zelenega’ vodika. Nato bo delegacija odpotovala na Kitajsko, kjer se ji bodo v gospodarskem delu obiska pridružili predstavniki vsaj 45 slovenskih podjetij.
Na Japonskem o zelenem vodiku, sledi pa obisk Kitajske

Sestanek japonskega in slovenskega zunanjega ministrstva v malce razširjeni zasedbi (foto: MZEZ)

Slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon se je prvega dne obiska na Japonskem posvetila predvsem perečim aktualnim mednarodnim krizam, drugi dan pa je bil bolj v znamenju gospodarskih tem. Sledili so namreč sestanki z zastopniki japonskega Ministrstva za gospodarstvo, trgovino in industrijo, največjega japonskega podjetniškega združenja Keidanren, tehnološkega velikana Hitachi in druge največje japonske banke SMBC.

»Sogovorniki so govorili o priložnostih za več gospodarskega in znanstvenega sodelovanja, s posebnim poudarkom na zelenem vodiku. Slovenija in Japonska sta že uspešno izvedli triletni projekt pametnih energetskih omrežij in pametnih mest, na podlagi pozitivne izkušnje bi lahko državi ponovno združili moči pri vzpostavitvi ekosistema vodika iz nizkoogljičnih virov,« so pojasnili z Ministrstva za zunanje in evropske zadeve (MZEZ).

Slovenska delegacija se po koncu obiska na Japonskem seli v sosednjo Kitajsko. Tudi tam bo jutri najprej na vrsti srečanje vrhov zunanjih ministrstev obeh držav, kjer bo ponovno govora o burnem političnem in vojaške dogajanju po svetu. Strani pa se bosta posvetili tudi uravnoteženosti v trgovinski menjavi in dostopu do kitajskega trga za specifične slovenske proizvode.

Sočasno bo v Pekingu potekal tudi obisk večje slovenske poslovne delegacije, ki je pripravil Slovensko-kitajski poslovni svet v okviru Gospodarske zbornice Slovenije. Gre za največjo slovensko gospodarsko delegacijo doslej, saj so v njej predstavniki vsaj 45 slovenskih podjetij. Sledil bo tudi obisk Šanghaja.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.