Naslovnica Gospodarstvo Na Brdu o trajnosti, butičnosti in večji dodani vrednosti

Na Brdu o trajnosti, butičnosti in večji dodani vrednosti

Avtor: Spletno Uredništvo
V Kongresnem centru Brdo na Brdu pri Kranju so je bilo včeraj na vrsti peto srečanje z županjami in župani slovenskih občin. Pripravilo ga je Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport v sodelovanju s Slovensko turistično organizacijo in Skupnostjo občin Slovenije. Poudarek je bil na novi državni turistični strategiji.
Na Brdu o trajnosti, butičnosti in večji dodani vrednosti

Skupinska fotografija prisotnih na posvetu o turizmu na Brdu pri Kranju (foto: Jošt Gantar/STO/MGZŠ)

Srečanje v Kongresnem centru na Brdu pri Kranju je potekalo pod sloganom ‘Povezani zmoremo več in veliko bolje’. Cilj tega delovnega sestanka med državnimi strukturami, turistično stroko in župani je bil je bil povečati sodelovanje lokalnih oblasti pri načrtovanem razvoju slovenskega turizma. Slednji naj bi se po Strategiji slovenskega turizma 2022-2028 razvijal v smeri varovanja okolja, ‘butičnih’ doživetij in večjih dodanih vrednosti za vse.

»Novo turistično strategijo, načrte ter osrednje projekte na področju turizma so županjam in županom predstavili minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han, generalna direktorica Direktorata za turizem na MGTŠ Dubravka Kalin, direktorica Slovenske turistične organizacije mag. Maja Pak ter predsednik Odbora za turizem pri Skupnosti občin Slovenije Peter Misja,« so pojasnili z Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport (MGZŠ).

Srečanje je bilo sicer organizirano v sodelovanju s Slovensko turistično organizacijo (STO) in Skupnostjo občin Slovenije (SOS). Vrh MGZŠ je na dogodku omenil lani razpisanih 148 milijonov evrov sredstev ter cilje treh področij investicij – celoletna turistična ponudba v največjih smučarskih središčih, nove nastanitvene kapacitete z višjo dodano vrednostjo in javna turistična infrastruktura.

Prav tako že potekajo aktivnosti glede optimizacije razpršenosti turistične ponudbe skozi vse leto in po vsej državi, vse skozi prizmo trajnostne naravnanosti slovenskega turizma. Sicer so občine lani iz naslova turistične takse prejele kar 23,9 milijona evrov, ki jih morajo porabiti namensko – za razvoj turizma, zagotavljanje informacij turistom in ureditev javne turistične infrastrukture.

Spomnili so tudi, da je turizem dejavnost, ki ima visok multiplikativni učinek na druge gospodarske dejavnosti, da ustvarja nova delovna mesta in da hkrati pomaga pri dvigu kakovosti bivanja lokalnega prebivalstva. S STO pa so poudarili, da je v Zeleno shemo slovenskega turizma vključenih že 62 destinacij, ta trajnostna usmeritev pa se je že izkazala kot uspešna in prepoznavna tudi na mednarodni ravni.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.