Naslovnica Gospodarstvo Na Bledu o krožnem gospodarstvu v regiji in trajnostni prihodnosti

Na Bledu o krožnem gospodarstvu v regiji in trajnostni prihodnosti

Avtor: Spletno Uredništvo

Jutri bo Bled gostil mednarodno konferenco ‘Krožno gospodarstvo v regiji – povezani za trajnost in rast’. Dogodek bo na sporedu v sklopu 25. srečanja Mednarodnega panela za vire (International Resource Panel), ki te dni poteka ob Blejskem jezeru.

Na Bledu o krožnem gospodarstvu v regiji in trajnostni prihodnosti Na Bledu poteka že 25. srečanje Panela za vire (Canadianhockey91/sl.m.wikipedia.org)

 

Mednarodna konferenca ‘Krožno gospodarstvo v regiji – povezani za trajnost in rast’ bo potekala v sklopu 25. srečanja Mednarodnega panela za vire (International Resource Panel, oz IRP) in sicer na Bledu. IRP je ena najuglednejših svetovnih raziskovalnih mrež, katere namen je preprečevanje prevelike porabe naravnih virov in trajnostne prihodnosti. Na dogodku bodo spregovorili številni priznani mednarodni strokovnjaki, med njimi bosta mednarodnemu panelu za vire predsedujoča Janez Potočnik in Izabella Teixeiro.

»Krožno gospodarstvo je model, ki narekuje kroženje surovin v ciklih proizvodnje in potrošnje čim dlje z namenom ohranjanja vrednosti, povečanja nadzora nad surovinami, večje konkurenčnosti ter seveda zmanjšati količino odpadkov in negativnih vplivov na okolje. Zaradi intenzivnega izčrpavanja naravnih virov, podnebnih sprememb in onesnaževanja okolja postaja krožno gospodarstvo učinkovit in trajnostni model, prehod h krožnemu gospodarstvu pa zato vse bolj nujen,« so spomnili z Ministrstva za okolje in prostor RS, ki je gostitelj konference.

Eksperti s področja trajnostnega razvoja se bodo tokrat posvetili predvsem povezavi med upravljanjem z viri in podnebnimi spremembami. Nastopili bodo panelisti Paul Ekins (član IRP, Institute for Sustainable Resources and University College London), Maarten Hajer (član IRP, Utrecht University) in Jeff Herrick (član IPR, US Department of Agriculture, University of Colorado, New Mexico State University).

Jasno je, da čedalje hitrejši gospodarski razvoj in vse večja urbanizacija okolja narekujeta tesnejše povezovanje na področju okoljske problematike v Evropi. Izmenjava izkušenj na konferenci bo sicer tokrat osredotočena na predstavnike držav jugovzhodne Evrope. Konference so bodo namreč udeležili ministri ali visoki predstavniki ministrstev za okolje iz Avstrije, Srbije, Severne Makedonije, Kosova, Črne gore, Hrvaške, Madžarske in Slovaške.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.