Naslovnica Slovenija Na Bledu bodo med globalnimi viri stabilnosti govorili tudi o turizmu

Na Bledu bodo med globalnimi viri stabilnosti govorili tudi o turizmu

Avtor: Spletno Uredništvo

V okviru letošnje 14. izvedbe Strateškega foruma Bled bo v sklopu širše debate o miru, varnosti, trajnostnemu razvoju in ekonomskemu napredku govora tudi o sodobnem turizmu. Prisotni strokovnjaki se bodo posvetili racionalizaciji turistične ponudbe v izogib pastem množičnega turizma.

 Prizor iz Strateškega foruma Bled leta 2013 (foto: commons.wikimedia.org/Borut Podgoršek, MORS)

Rdeča nit 14. Stateškega foruma Bled, ki bo letos v Grand Hotelu Toplice potekal 2. in 3. septembra, je razvidna iz delovnega naslova foruma, ki so ga letos poimenovali ‘Viri (ne)stabilnosti’. Srečanje bo namreč posvečeno razpravi o vlogi različnih virov v povezavi z mirom in varnostjo, trajnostnim razvojem in gospodarskim napredkom. Drugi dan dogodka bo na vrsti tudi poseben panel ‘Turizem za vse destinacije: Razpršenost v prostoru in času’.

“Turizem, pomembno orodje za mir in preseganje razlik med različnimi, bolj ali manj razvitimi deli sveta, danes kot panoga eksponentno raste. Potreba po potovanju postaja temeljna potreba mnogih ljudi, ki želijo obiskati najbolj priljubljene in najbolje ocenjene globalne destinacije. Zahvaljujoč novim tehnologijam in raznolikosti turističnih kapacitet so potovanja postala cenejša in dostopnejša širšim množicam in različnim generacijam,” so povezavo pojasnili gostitelji dogodka.

Razprava se bo posvetila predvsem oceni teoretičnih možnosti za enakomerno razpršenost turističnega obiska po vseh destinacijah in čez vse leto. Ker imajo vse turistične znamenitosti svoje omejitve glede najvišjega dopustnega števila obiskov, marsikje po svetu že nastajajo velike težave zaradi prevelike gneče, ki jo povzročijo obiskovalci. Slovencem najbližji oz. najbolj znani primeri so Dubrovnik, Gardaland in Benetke.

Toda tudi v Sloveniji se je že zgodilo, da je bilo obiskovalcev enostavno preveč, posledice pa so bile tragične. Tako so na primer v 90. letih prejšnjega stoletja ukinili popularno Portoroško noč (in njen prepoznavni ognjemet), potem ko je mladi Koprčan umrl, zato ker se reševalno vozilo skozi množico ljudi ni moglo dovolj hitro prebiti do ustrezne zdravstvene ustanove.   

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.