Naslovnica Šport Mlajši plezalci odlični, sedaj je na vrsti svetovno prvenstvo za člane

Mlajši plezalci odlični, sedaj je na vrsti svetovno prvenstvo za člane

Avtor: Spletno Uredništvo

Slovenska mladinska reprezenetanca v športnem plezanju se z evropskega prvenstva vrača kar s sedmimi medaljami. Najboljši slovenski plezalci v članski kategoriji pa bodo že ta teden na svetovnem prvenstvu v Innsbrucku poskusili ponoviti imenitne uspehe mladega vala, o čemer bodo danes ob 11. uri spregovorili tudi na tiskovni konferenci v prostorih Planinske zveze Slovenije.

Zlata Mia Krampl, zlato-bronasta Vita Lukan, zlato-srebrna Lučka Rakovec ter bronasta Betka Debevec in Luka Potočar (foto: Anže Štremfelj)

 

Bruselj je med 31. avgustom in 2. septembrom 2018 gostil mladinsko evropsko prvenstvo v balvanskem plezanju, na katerem je slovenska mladinska reprezentanca pod vodstvom selektorja Anžeta Štremflja in trenerja Domna Švaba posegla po kar štirih medaljah. Kadetinja Lučka Rakovec in mladinka Mia Krampl sta postali zmagovalki stare celine, mladinka Vita Lukan in starejša deklica Betka Debevec pa sta si priplezali bronasto medaljo.

“Na tekmo sem šla brez visokih pričakovanj in si nisem ustvarjala posebnih pritiskov. Ravno to mi je omogočilo čisto glavo ter sproščeno in zbrano plezanje tako v kvalifikacijah kakor tudi v finalu. Z doseženimi vsemi štirimi vrhovi v prvem poskusu sem nadvse zadovoljna. Naslov mladinske evropske prvakinje v balvanskem plezanju mi pomeni veliko, saj je plačilo za moj trud skozi vso sezono, predvsem pa je dodatna potrditev o moji pripravljenosti za prihajajoče svetovno prvenstvo, ki mi predstavlja vrhunec sezone,” se je veselila nova mladinska evropska prvakinja Mia Krampl (AO PD Kranj).

Zadnja tekma je skupaj z MEP v težavnosti in hitrosti, ki je bilo maja v Imstu, štela tudi za kombinacijo. Zato so v Bruslju podelili še medalje MEP v kombinaciji, kjer je zmagala Vita Lukan, v kadetski kategoriji pa sta bila Lučka Rakovec druga in Luka Potočar tretji. 18-letno Lukanovo, oktobra čaka še nastop na olimpijskih igrah mladih v Argentini, slovenske barve v Buenos Airesu pa bo zastopala še kadetinja Lučka Rakovec (ŠD Proteus).

Danes pa bo ob 11. uri v sejni sobi Triglav Planinske zveze Slovenije (na novem naslovu ‘Ob železnici 30 a’) v Ljubljani na vrsti še novinarska konferenca Planinske zveze Slovenije pred bližnjim članskim svetovnim prvenstvom v Innsbrucku. Največji športnoplezalni dogodek leta bo med 6. in 16. septembrom 2018 v Avstrijo privabil 700 najuspešnejših športnih plezalcev iz 65 držav. Ker slovenski tekmovalci v športnem plezanju letos nizajo vrhunske rezultate, tudi na SP pričakujemo uvrstitve na zmagovalne stopničke.  

Na današnji  novinarski konferenci bodo sodelovali selektor slovenske reprezentance v športnem plezanju Gorazd Hren, pomočnik selektorja Luka Fonda in trener Urh Čehovin. Od tekmovalcev bodo prisotni aktualna svetovna prvakinja v težavnosti Janja Garnbret, evropska podprvakinja v težavnosti in tretja na svetovnem prvenstvu Pariz 2016 Mina Markovič, mladinska svetovna prvakinja v težavnosti Vita Lukan in večkratna finalistka svetovnega pokala v balvanih Katja Kadić. 

Poleg njih bodo svoje želje pred SP predstavili tudi skupni zmagovalec svetovnega pokala v balvanih Jernej Kruder, Domen Škofic, letos že dvakrat na odru za zmagovalce svetovnega pokala v težavnosti, in Gregor Vezonik, ki je letos v balvanih dosegel svojo prvo zmago svetovnega pokala, selektor slovenske paraplezalne reprezentance Jurij Ravnik in paraplezalec Gregor Selak, tretji na svetovnem prvenstvu Pariz 2016.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.