Naslovnica Trendi Mini teater pripravlja premieri dveh posodobljenih znanih zgodb

Mini teater pripravlja premieri dveh posodobljenih znanih zgodb

Avtor: Spletno Uredništvo
Ljubljanski Mini teater letos praznuje 25 let ustvarjanja. V tem času so premierno uprizorili že več kot 150 gledaliških predstav za otroke, mladino in odrasle. Letos pa se napovedujeta vsaj še dve premieri in sicer gre za predstavi ‘Sanjači’ ter ‘Skini mi se s kursa’.
Mini teater pripravlja premieri dveh posodobljenih znanih zgodb

Prizor z vaj prihajajoče nove predstave ‘Sanjači’ (foto: Mini Teater)

Z Mini teatra so napovedali, da bodo jubilejno 25. leto svojega obstoja že spomladi obogatili z dvema novima produkcijama v post-dramskem programu. Tako bodo predvidoma 25. aprila 2024 premierno odigrali gledališko predstavo ‘Sanjači ‘. To delo je avtorski projekt Bora Ravbarja, ki je obenem režiser, in Nika Žnidaršiča, ki je hkrati dramaturg, igrajo pa Suzana Krevh, Ognjen Mićović, Svit Stefanija, Barbara Vidovič in Željko Hrs,

Avtorja sta besedilo adaptirala po motivih filma ‘Sanjači’ Bernarda Bertoluccija in romana ‘Sveti nedolžneži’ Gilberta Adaira. »Narativa predstave se začne že na ulici, ko se liki še udeležujejo protestov, nato pa se skupaj zatečejo v intimo dvorane, kjer sledi dogajanje v stanovanju, v katerega neprestano vdira zunanji svet, čeprav liki izhoda iz intime udobnega stanovanja sploh ne iščejo,« med drugim razkriva napovednik Mini teatera.

V tej predstavi sodelujejo študenti AGRFT Ljubljana in Akademije Umetnosti Novi Sad, Srbija, prva ponovitev predstave bo dan po premieri 26. aprila. Kmalu zatem pa se že 9. maja obeta še druga spomladanske novost – premiera predstave ‘Skini mi se s kursa’. To gledališko delo je po motivih ‘Othella’ slavnega Williama Shakespeara pripravil Matjaž Pograjc, ki je poskrbel še za režijo, za dramaturgijo, oblikovanje svetlobe in tudi za video segment.

Glavne vloge v prihajajoči gledališki igri ‘Skini mi se s kursa’ bodo odigrali Klara Kastelec, Rada Kovačević, Jurica Marčec in Kristina Tini Rozman. Režiser je napovedal, da bo predstava nevljudna, vulgarna, nasilna in razburljiva, ker bo razkrila prvinske strasti v Shakespearovi igri. Gre za paranojo, seks in umore, ki so trdno zakoreninjeni tudi v našem nemirnem enaindvajsetem stoletju.

»To ne bo več prelepa klasika o ljubosumju ali patološki ljubezni, temveč zgodba nogometnega huliganstva, Čefurjev v Ljubljani in balkanskega trapa s travarico za počez. To bo ena takšna simpatična družinska predstava, za mami prijetna glasba, za očija igralke v mini krilcih, za otroke pa gledališče mask in lutkovne domišljije. Mi smo zanalašč politično nekorektni, ker smo dovolj stari za biti neumni,« je odkritosrčno razkril Pongrajc.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.