Naslovnica Slovenija Čezmejno sodelovanje proti čezmejnemu tihotapljenju

Čezmejno sodelovanje proti čezmejnemu tihotapljenju

Avtor: Spletno Uredništvo
Ministrstvo za notranje zadeve RS je konec tedna na Brdu pri Kranju gostilo pomembno mednarodno varnostno konferenco, kjer sta bili osrednji temi sta bili učinkovito upravljanje migracij in boj proti tihotapljenju migrantov prek držav Zahodnega Balkana.
Čezmejno sodelovanje proti čezmejnemu tihotapljenju

Grafični prikaz številk o ilegalnih migracijah v EU avgusta 2023 (foto: FB Fontex)

Na Brdu pri Kranju so se v organizaciji Ministrstva za notranje zadeve Republike Slovenije zbrali ministri in drugi politični predstavniki iz Avstrije, Italije, Madžarske in držav Zahodnega Balkana, poleg njih pa tudi predstavniki inštitucij EU, zastopniki raznih mednarodnih in regionalnih organizacij ter drugih zainteresiranih partnerjev. Osrednja rdeča nit konference so bile ilegalne migracije v širši regiji.

Udeleženci te mednarodne varnostne konference so zato razpravljali predvsem o učinkovitem upravljanju vseh migracij (legalnih in ilegalni) s posebnim poudarkom glede krepitve prizadevanj proti tihotapljenju migrantov. Ker je tihotapljenje migrantov izrazito čezmejna kriminalna dejavnost, je uspešen boj proti tej obliki kriminala možen le s pomočjo sodelovanja vseh akterjev.

 »Osredotočiti se je treba na glavne organizatorje tihotapljenja in hkrati izvajati finančne preiskave za izsleditev in zaseg njihovega nezakonito pridobljenega premoženja. Posebno pozornost pa je treba nameniti tudi uporabi digitalnih tehnologij, družbenih medijev in šifriranih komunikacij, ki postajajo sestavni del dejavnosti tihotapljenja nezakonitih migrantov,« je ob tem poudaril slovenski notranji minister Boštjan Poklukar.

Omenil pa je tudi uspešno delo mednarodne operativne delovne skupine Zebra. Proti čezmejnemu kriminalu se je namreč potrebno boriti s čezmejnim sodelovanjem, sicer so kriminalci vedno v prednosti. Zato so si prisotni na Brdu izmenjali tudi izkušnje in najboljše prakse s področja policijskega boja proti tihotapljenju migrantov (s poudarkom na zahodnobalkanski poti, saj se na  primer Italija spopada predvsem s prebežniki prek Mediteranskega morja).

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.