Naslovnica Kronika Mikromobilnost ne izstopa iz prometno-varnostnega povprečja

Mikromobilnost ne izstopa iz prometno-varnostnega povprečja

Avtor: Spletno Uredništvo
Policija je ta teden objavila rezultate zadnje zaključene akcije za večjo varnost v prometu, ki so jo poimenovali ‘Mikromobilnost’. V dveh tednih so našteli 1.250 kršitev cestnoprometnih predpisov, 61 voznikov koles in e-skirojev pa je vozilo pod vplivom alkohola. Podatki so primerljivi s tistimi iz drugih kategorij udeležencev v prometu, niso preveč negativni, a tudi ne posebej pozitivni.
Mikromobilnost ne izstopa iz prometno-varnostnega povprečja

Plakat z lanske sorodne akcije za večjo varnost v prometu (foto: policija.si/Agencija RS za varnost prometa)

Slovenska policija skozi vseh 12 mesecev leta redno izvaja različne akcije za večjo varnost v cestnem prometu. V maju je bila na vrsti preventivna akcija ‘Mikromobilnost’, ki je trajala kar dva tedna. V času trajanja akcije so policisti posvetili več pozornosti obnašanju in spoštovanju predpisov s strani kolesarjev, voznikov lahkih motornih vozil (e-koles in e-skirojev) in pa tudi pešcev. Rezultati niso pretirano zaskrbljujoči, a tudi ne preveč spodbudni.

 »V času trajanja akcije od 6. do 19. maja 2024 je bilo med poostrenimi nadzori po vsej Sloveniji ugotovljenih 1.250 kršitev cestnoprometnih predpisov, od tega so policisti v 784 primerih izrekli opozorilo. Pri nadzoru cestnega prometa je bilo pri 61 voznikih koles in e-skirojev ugotovljena vožnja pod vplivom alkohola, od tega pri 33 voznikih do 0,52 mg alkohola na liter izdihanega zraka in pri 28 voznikih nad 0,52 mg/l,« je sporočila Policija.

Policisti so tokrat posebej poudarili, da je poleg vožnje pod vplivom alkohola še vedno opazno preveč tudi ostalih kršitev cestno-prometnih predpisov. Tudi nepravilna stran vožnje, nepravilna smer vožnje, vožnja skozi rdečo luč, neuporaba čelade, uporaba mobilnih telefonov in že navadna nezbranost na dogajanje v prometu okrog nas lahko hitro povzročijo prometno nesrečo s hudimi posledicami.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.