Naslovnica Svet & EU Po zadnjem Eurobarometru podpora Ukrajini rahlo upada

Po zadnjem Eurobarometru podpora Ukrajini rahlo upada

Avtor: Spletno Uredništvo
Organi EU se vse bolj posvečajo bližnjim evropskim volitvam. Tudi zato so v sveže objavljeni raziskavi javnega mnenja Eurobarometer preverili, kaj menijo državljani EU o aktualnem vojnem dogajanju v Ukrajini. Dogajanje v ukrajinsko-ruske konfliktu bodo namreč izjemno pomembne za bližnjo prihodnost EU.
Po zadnjem Eurobarometru podpora Ukrajini rahlo upada

Primerjava med zadnjim in jesenskim Eurobarometrom s 6 analiziranimi področji (foto: slovenia.representation.ec.eu)

Po vsakodnevnih spremembah na frontnih linijah se trenutno zdi, da Ukrajina izgublja vojno proti Rusiji. Ruske enote sicer počasi, a vztrajno napredujejo po vse več odsekih zelo raztegnjene fronte. Ukrajinskemu predsedniku Volodimirju Zelenskemu se je že v ponedeljek iztekel volilni mandat, vendar bo najbrž še dolgo ostal na predsedniškem položaju, saj zaradi izrednega stanja v državi trenutno ni moč izpeljati volitev.

V nedavno objavljeni redni skupni EU raziskavi javnega mnenja Eurobarometer so spraševalci med drugim preverjali, kaj menijo državljani EU o aktualnem vojnem dogajanju v Ukrajini. »Skoraj devet od desetih (87 %) se strinja z zagotavljanjem humanitarne podpore ljudem, ki jih je vojna prizadela, več kot osem od desetih (83 %) pa se strinja z dobrodošlico ljudem v Evropski uniji. 

72 % državljanov EU podpira gospodarske sankcije proti ruski vladi, podjetjem in posameznikom, 70 % pa se strinja z zagotavljanjem finančne podpore Ukrajini. Šest od desetih podpira to (60%), da EU Ukrajini podeli status kandidatke in da EU financira nakup in dobavo vojaške opreme Ukrajini,« piše v izjavi za javnost Komisije EU. Vendar pa pogled na objavljeno razpredelnico s podatki kaže na zanimiv trend.

V primerjavi z lansko jesensko raziskavo Eurobarometer podpora Ukrajini počasi upada in sicer prav na vseh šestih analiziranih področjih, ki so zagotavljanje humanitarne pomoči, sprejem beguncev, sankcije Rusiji, finančna pomoč Ukrajini, financiranje in nabava orožja ter podelitev statusa članice EU. Zaenkrat gre le za zelo majhne odstotne spremembe, a je splošni trend upadanja že opazen.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.