Naslovnica Kronika Mednarodna konferenca o prepovedanih drogah na letališčih

Mednarodna konferenca o prepovedanih drogah na letališčih

Avtor: Spletno Uredništvo
Ljubljana gosti dvodnevno mednarodno konferenco delovne skupine Pompidou o problematiki prepovedanih drog na letališčih. Konferenco je organizirala slovenska Policija, udeležilo pa se jo je 30 policistov in carinikov iz 16 držav, ki jih povezuje t. i. ‘Zahodna balkanska pot’.
Mednarodna konferenca o prepovedanih drogah na letališčih

Prizor z mednarodne konference (foto: policija.si)

Mednarodne konference  o problematiki prepovedanih drog na letališčih se v Ljubljani udeležujejo policisti in cariniki iz 16 evropskih držav. Albanija, Bosna in Hercegovina, Bolgarija, Hrvaška, Grčija, Turčija, Severna Makedonija, Črna gora, Kosovo, Srbija, Madžarska, Romunija, Turčija in Slovenija so države t.i. ‘Zahodne balkanske poti’, prisotni pa so še predstavniki Cipra in tudi Belgije, ki je pogosto ciljna država na poti prepovedanih drog.

Ob otvoritvi tega zasedanja delovne skupine Pompidou je bilo moč slišati, da nezakonita trgovina s prepovedanimi drogami na letališčih znotraj EU narašča, kar je močno povezano tudi s povečano rabo poštnih in kurirskih storitev za distribucijo prepovedanih drog. Zato je potrebno še večje sodelovanje med policijo in drugimi organi pregona na državnem in tudi na mednarodnem nivoju.

»Obseg in zapletenost dela na operativni ravni sta se v zadnjih letih močno povečala, saj gre za kriminalistične preiskave izjemnih mednarodnih razsežnosti. Izmenjava informacij, novi načini, izmenjava dobrih praks, usposabljanja, nadgradnja in nenehno iskanje novih možnosti pa so del uspešnega boja proti tihotapljenju prepovedanih drog, tudi na letališčih,« o tej vse bolj kompleksni problematiki pravijo na slovenski Policiji.

Sicer pa gostiteljico Slovenije na zasedanju zastopajo predstavniki slovenske policije Mišo Radovančevič, Marko Milačič, Staša Šavelj in Marko Hlebec iz Oddelka za prepovedane droge v Upravi kriminalistične policije, Miran Šribar in Renato Beravs iz Postaje letališke policije ter predstavnika FURS-a Zvonko Perovšek in Aleksander Iskra.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.