Naslovnica Slovenija Mednarodna doktorska šola o področju elektroporacije

Mednarodna doktorska šola o področju elektroporacije

Avtor: Spletno Uredništvo
Včeraj se je na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani pričela ‘Mednarodna doktorska šola o tehnologiji elektroporacije in zdravljenja z njo’ – EBTT. Šola, ki je letos na vrsti že dvajsetič, vsakič v slovensko prestolnico privabi vodilne strokovnjake, doktorske študente ter raziskovalce s področja elektroporacije.
Mednarodna doktorska šola o področju elektroporacije

Prizor z ene od prejšnji izdaj mednarodne šole o področju elektroporacije (foto: arhiv FE UL)

Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani (UL FE) od včeraj gosti letošnjo ‘Mednarodno doktorsko šolo o tehnologiji elektroporacije in zdravljenja z njo’ oz. EBTT (ang. Electroporation-Based Technologies and Treatments). Ta znanstveno-izobraževalni dogodek bo trajal vse do sobote (18. novembra), UL FE pa ga v sodelovanju z Onkološkim inštitutom Ljubljana organizira že vse od leta 2003.

Letošnja izvedba je že dvajseta po vrsti, na njej pa sodeluje 61 slušateljev, ki se bodo udeležili predavanj in delavnic s področij tehnologij ter postopkov zdravljenj, ki temeljijo na elektroporaciji. Sicer se je šole EBTT v teh 20 letih skupno udeležilo že več kot 1000 udeležencev iz 45 držav sveta, poleg okrogle obletnice šole pa še bolj spoštljivo 60. obletnico letos obeležuje tudi Laboratorij za bio-kibernetiko, ki zagotavlja izvedbo praktičnega dela šole.

»Eden od vrhuncev letošnjega jubilejnega programa je okrogla miza o varnosti in učinkovitosti elektroporacije za srčno ablacijo, na kateri bodo sodelovali ameriški strokovnjaki iz Agencije za hrano in zdravila, vodilni svetovni kardiologi elektrofiziologi in predstavniki industrije, kot so Abbott, Johnson and Johnson, Medtronic, Boston Scientific in mnogi drugi,« so še sporočili organizatorji dogodka.

Dodali so še, da je srčna ablacija nova terapija, s katero zdravijo atrijsko fibrilacijo in ki je od lanskega leta že na voljo v Evropi. V ZDA pa še čakajo na odobritev FDA. Poleg tega pa so pojasnili, kako je zelo pomemben vir znanja o elektroporaciji je knjiga Electroporation-Based Technologies and Treatments (2019), prav ta teden pa bo izšla druga, dopolnjena izdaja te knjige.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.