Naslovnica Oglaševanje Mediteranska vasica z mednarodnim kulturnim biserom

Mediteranska vasica z mednarodnim kulturnim biserom

Avtor: Spletno Uredništvo

Mednarodno priznana kulturna dediščina, ki vas ne bo pustila ravnodušne….

Mediteranska vasica z mednarodnim kulturnim biserom

Bogata kulturna dediščina v Cerkvi svete Trojice v Hrastovljah…..(foto: Enter Point Slovenija) 

Prijazni domačini, lepa narava, odlična gastronomija ter bogata kulturna dediščina…..vse to in še več boste doživeli, ko boste obiskali malo mediteransko vasico imenovano Hrastovlje. Nedvomno pa se Hrastovlje ponašajo s svetovno priznano kulturno dediščino. In to je Cerkev svete Trojice.

Hrastovlje so gručasta vas v koprskem zaledju. Kako so Hrastovlje dobile ime je še dandanes nerešena uganka. Obstajata namreč dve teoriji o samem poimenovanju vasi. Prva teorija izhaja iz dejavnosti vaščanov. Nekoč naj bi na območju današnjih Hrastovelj rastli številni mogočni hrasti. Iz hrastovega lubja pa so vaščani pridobivali oglje. Tako je na podlagi dveh besed (hrast – oglje) nastala izpeljanka Hrastovlje. Druga teorija temelji na poimenovanju romarske poti. Iz Hrastovelj naj bi nekoč izhajala naravna pot po kateri so verniki romali proti Sveti Deželi. Zato so kraj poimenovali Via del Cristo oziroma Cristovia. In od tu naprej Hrastovia oziroma Hrastovlje.

Na splošno pa lahko rečemo, da je to tipična mediteranska vasica, kjer se nahajajo kamnite hiše in kjer so portoni narejeni iz belega kraškega kamna. Na griču nasproti cerkve se nahaja kip Šavrinke. Šavrinka je starodavno ime za dekle iz slovenske Istre. To so bila dekleta, ki so zaradi hude gospodarske krize od konca 19 stoletja pa vse do konca druge Svetovne vojne hodile v bližnji Trst prodajati jajca.

Kot smo že na začetku omenili, se na skalni vzpetini nahaja Cerkev svete Trojice, ki je ena izmed najbolj pomembnih kulturnih znamenitosti slovenske Istre. Sama cerkev je bila zgrajena v 12. stoletju ter se nahaja za taborskim obzidjem. Taborsko obzidje je visoko osem metrov ter je v 16. stoletju varovalo tamkajšnje prebivalce pred krutimi turškimi vpadi. Cerkveno obzidje je pravokotne oblike in je še dandanes v celoti ohranjeno. Na diagonalah obzidja se nahajata dva mogočna in okrogla stolpa, kjer boste opazili dve vrsti strelnih lin. Že od daleč boste zagledali mogočni cerkveni zvonik kateri “kuka” iz obzidja, medtem ko same cerkve še ne boste opazili. Le-to boste zagledali, ko boste prestopili prag obzidja.

Mediteranska vasica z mednarodnim kulturnim biserom 1

Cerkev iz 12. stoletja se nahaja za taborskim obzidjem…..(foto: Enter Point Slovenija)

 

Sama Cerkev svete Trojice je navzven manjša stavba, ki je večinoma zgrajena iz istrskega kamna. Ker stoji na tako imenovani živi skali, tudi nima značilnih temeljev. Naj omenimo še eno posebnost. In to je, da cerkev zaradi vremenskih razmer nima veliko oken. V poletnem času je takšen prostor zavarovan pred hudo pripeko, medtem ko ga v hladnih zimskih dneh varuje pred močnimi sunki burje.

Zdaj ko ste si ogledali zunanjost cerkve, je napočil trenutek da stopite v notranji prostor in se podaste na veličastno zgodovinsko potovanje v preteklost. Celotne notranje stene so do zadnjega kotička poslikane s freskami, ki so umetniško delo slikarja Janeza iz Kastva. Nastale so davnega leta 1490. Pisalo se je leto 1952, ko je slovenski akademik Jože Pohlen ponovno obudil pozabljene freske. Te znamenite freske imajo religiozni pomen in prikazujejo različno tematiko: Marijino kronanje, stvarjenje sveta ter upodobitve mesecev, izgon Adama in Eve iz raja. Prikazani so tudi sveti trije Kralji, apostoli ter različni svetniki kot tudi Kristusov križev pot, sonce in mesec. Med freskami pa boste našli tudi takšne, ki upodabljajo letne čase.

Na prvo mesto med freskami pa se nedvomno uvršča svetovno znana freska Mrtvaški ples katera je dolga sedem metrov. V resnici ni prikazan noben ples, ampak sprevod enajstih parov. Ti pari so sestavljeni iz enega predstavnika človeštva (otrok, starec, plemič, berač….) ter okostnjaka, ki se skupaj z roko v roki pomikajo proti grobu. Bistveno sporočilo Mrtvaškega plesa, je da smo na koncu naše življenjske poti vsi enaki ter da nobeden izmed nas ne uide starki s koso (smrti). Zelo nazorno je prikazano, da smrt ne izbira med revnimi in bogatimi, mladimi in starimi ter da nikakor ni podkupljiva. Ko si boste temeljito ogledali, boste na eni izmed fresk videli kako nekdo skeletu ponuja zlatnike, da mu ne-bi bilo potrebno zakorakati v pravkar izkopani grob.

Mediteranska vasica z mednarodnim kulturnim biserom 2

Znameniti Mrtvaški ples pripoveduje o minljivosti našega življenja…..(foto: Enter Point Slovenija)

 

Hrastovlje s Cerkvijo svete Trojice, vas vabijo v svoj objem.

 

Cerkev svete Trojice Hrastovlje
Hrastovlje 19a
6275 Črni Kal

Kontakt:
Gsm: +386 (0) 31 432 231
Koordinate:  45.509799, 13.901839

Članek je avtorsko zaščiten!

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.