Naslovnica Gospodarstvo Med finalisti največ slovenskih inovativnih projektov

Med finalisti največ slovenskih inovativnih projektov

Avtor: Spletno Uredništvo
Pravkar poteka sklepni del mednarodnega izbora razpis za inovacije na področju zdravstva EIT Health RIS Innovation Call. Med enajstimi letošnjimi finalisti so kar trije slovenski projekti.
Pandemija koronavirusa je le delno vplivala na izbor finalistov (foto: piqsels.com)

Letos se je vrnil mednarodni razpis za inovacije na področju zdravstva, imenovan EIT Health RIS Innovation Call. Glavni cilj tega razpisa je podpreti najbolj perspektivne in inovativne zdravstvene programe iz regij, kjer je povprečno število inovacij manjše, kot bi sicer lahko bilo. Pravkar se je pričel sklepni del izbora, kjer so razglasili enajst finalistov, med njimi pa so tudi trije slovenski projekti.

»FRoom je razvil programe za fizioterapijo na domu, NYD in partnerji spletno platformo za testiranje spolnih okužb, Pharsol pa orodje, ki omogoča hiter, učinkovitejši in varnejši prenos zamrznjenih kriovialov – CryoHolder,« so pojasnili organizatorji izbora. Sicer bo vsak od enajstih konzorcijev prejel do 75.000 evrov sredstev, vrhunsko mentorstvo in podporo vseevropskih mrež. Letošnja je že tretja izdaja tega mednarodnega ‘Razpisa za inovacije’, v prvi fazi pa je bilo predloženih prek 100 novih zamisli.

Vseh 11 v finale uvrščenih predlogov je posvečenih aktualnim zdravstvenim problematikam, kot so zagotavljanje rešitev pri oskrbi na domu, vzpodbujanje zdravega načina življenja in izboljšanje zdravja na delovnem mestu. Poleg 3 slovenskih sta v finalu še po dva projekta iz Portugalske in Latvije, po en pa prihaja iz Italije, Slovaške, Grčije in Hrvaške. Skoraj tretjina vseh projektov je povezana z uporabo umetne inteligence ali masovnih podatkov.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.