Naslovnica Gospodarstvo Maske prihajajo, narejene in testirane so v Sloveniji

Maske prihajajo, narejene in testirane so v Sloveniji

Avtor: Spletno Uredništvo

Domača proizvodnja zaščitnih mask je v polnem teku. Več podjetij je namreč ob izbruhu pandemije koronavirusa zagnalo lastno proizvodnjo zaščitnih mask. Potem, ko se je Vlada RS pošteno opekla z neobstoječimi maskami iz Bosne, tako odslej v Sloveniji ne bi smeli biti več odvisni od uvoza, oziroma od drugih.

 Maske prihajajo narejene in testirane so v SlovenijiZaradi velikega povpraševanje, prisotnosti prevarantov in protekcionističnih ukrepov držav je globalni trg zaščitne opreme postal zelo nezaneslijv (foto: rawpixel.com)

 

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) je nedavno na lastni koži ugotovilo, da pri dobavi zaščitnih mask gre zaupati bosanskim biznismenom, ampak da se velja opreti na domače moči. Zaradi izjemno velikega povpraševanja po zaščitnih maskah in zaščitni opremi nasploh je globalni trg postal izjemno nestabilen, omejitve izvoza zaščitnih sredstev, ki so jih sprejele nekatere države, pa so še dodatno otežile dobavo zaščitne opreme.

Zaradi nastalih razmer se je Zavod Republike Slovenije za blagovne rezerve za izdelavo mask dogovoril s štirimi slovenskim ponudniki zaščitne opreme. Eno od teh je podjetje Prevent & Deloza, ki je startalo s proizvodnjo 500 pralnih zaščitnih mask za večkratno uporabo, danes pa jih dnevno izdelajo že preko 10.000. Poleg tega gre za maske, ki so jih uspešno testirali na Univerzitetnem kliničnem centru v Ljubljani in potrdili, da zagotavljajo zaščito pred virusi in bakterijami ter preprečujejo kapljično okužbo.

»Naša prednost je v tem, da so maske pralne tudi pri višjih stopinjah, kar pomeni, da dosežejo tudi do 70 uporab. Dokler bo epidemija trajala, bo tudi zaščitna oprema potrebna, zato smo želeli najti kakovostno, ekonomično in okolju prijazno rešitev. V teh izrednih razmerah je ključno, da stopimo skupaj in da vsak prispeva, kar lahko«, je povedal direktor podjetja Prevent & Deloza Boštjan Marolt.

Z MGRT pa so zagotovili, da bodo ta teden Upravi Republike Slovenije za zaščito in reševanje dostavili 270.000 slovenskih zaščitnih mask, prihodnji teden pa najmanj pol milijona.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.