Naslovnica Šport Iannoneju 18 mesecev kazni, ker je pojedel okužen kos mesa

Iannoneju 18 mesecev kazni, ker je pojedel okužen kos mesa

Avtor: Spletno Uredništvo

Italijanski motociklist Adrea Iannone si bo letošnji prvi april dobro zapomnil, saj prav na ta dan prišlo v javnost uradno sporočilo mednarodne motociklistične zveze, da je kaznovan s 18-mesečno prepovedjo nastopanja. Kazen je nenavadno stroga, saj celo njena obrazložitev pravi, da je Andrea nehote zaužil meso, ki je vsebovalo prepovedane steroide.

 Iannoneju 18 mesecev kazni ker je pojedel okužen kos mesa

Nesrečnega  Andreo Iannoneja, katerega kareira je bila že v zatonu, so kaznovali kot pravega kriminalca (foto: aprilia.com)

 

Vozniku Aprilie Andrei Iannoneju so v vzorcu urina, odvzetem na testu med zadnjo VN Malezije v razredu MotoGP, ki je bila na sporedu v Sepangu 3. novembra lani, zaznali prisotnost prepovedanih anaboličnih steroidov. 30-letni Italijan je sicer odpeljal VN Malezije in nato tudi zadnjo dirko sezone VN Španije v Valenciji, a je obakrat ostal brez točk. Vseeno so njegova rezultata izbrisali.

Trajalo je torej 5 mesecev, da so izrekli kazen, medtem pa Iannone ni smel trenirati in testirati novih tovarniških motociklov Aprilie (ki je morala zato pozimi najeti drugega, manj izkušenega testnega voznika). Po 5 mesecih premlevanja je Mednarodna motociklistična zveza FIM končno le izrekla kazen in sicer je po disciplinski obravnavi Iannoneju naložila prepoved nastopanja od 17. decembra 2019 do 16. junija 2021.

Kar je v tej navidezno običajni dopinški zgodbi zelo nenavadno, je to, da je Iannnone od začetka trdil, da je v Maleziji pojedel kos mesa, ki je izviral iz živali, katero so, da bi pridobila na teži, pitali tudi s prepovedanimi anaboličnimi steroidi. Pred tem je bil Iannone na testiranjih negativen in seveda ni mogel vedeti, kaj se nahaja v mesu (sploh v Aziji, kjer kontrole živine za zakol niso na ravni EU).

Zgodba se dodatno zaplete, saj je disciplinska komisija v obrazložitvi zapisala, da je prepoznala popolno odsotnost namere in potrdila argument naključne onesnaženosti hrane. Vseeno pa je potem voznika kaznovala z najhujšo možno kaznijo – leto in pol prepovedi. Če upoštevamo brisanje rezultatov zadnjih dveh lanskih dirk, bi bil tako Italijan (ki od zaužitja spornega mesa ni imel prav nobenih tekmovalnih koristi) kaznovan kar v treh tekmovalnih sezonah. Voznik se bo seveda pritožil na športno arbitražno razsodišče CAS.

“Sodniki so spoznali Andreino popolno dobro vero in nezavednost prevzema snovi, kar je potrdilo argument o kontaminaciji hrane. Zaradi tega kazen nima smisla. Glede na obrazložitev, ki so jo napisali sodniki, bi bilo treba Andreo oprostiti, kot se je to zgodilo drugim naključno okuženim športnikom. Vendar imamo prav zaradi tega veliko upanja glede pritožbe, upamo pa tudi, da bo odločitev zelo hitra,« je izjavil Massimo Rivola, generalni direktor ekipe Aprilia Racing.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.