Naslovnica Svet & EU Zmerni maroški kralj je oprostil tudi teroriste

Zmerni maroški kralj je oprostil tudi teroriste

Avtor: Spletno Uredništvo

Samo dan ali dva po terorističnih napadih v Španiji, na Finskem in v Rusiji se je maroški kralj Mohammed VI podelil amnestijo 415 obsojencem. Med njimi je bilo tudi nekaj takih, ki so bili obsojeni zaradi terorizma.  

kralj maroka

Maroški kralj Mohamed VI, ki je obenem tudi verski vodja (vir slike: flickr.com) 

Po poročanju maroškega notranjega ministrstva se bo na svobodo vrnilo 14 ljudi, ki so bili obsojeni zaradi povezav s teroristični napadom v Casablanci leta 2003.

Čeprav je do amnestije prišlo dan pred maroškim državnim praznikom, pa je za nekatere prišla v nepravem trenutku – vsaj glede na teroristično dogajanje minulih dni v sosednji Španiji (pa tudi na Finskem in v Rusiji), kjer so imeli Maročani osrednjo vlogo. Med oproščenimi so namreč tudi osebe, ki so jih obsodili zaradi njihove vloge pri samomorilskem napadu v Casablanci leta 2003, ko je bilo ubitih 33 civilistov in pripadnikov varnostnih sil ter 12 teroristov. 

SIcer je prav po tem napadu kralj Maroka učvrstil svojo vlogo verskega vodje, saj je osebno prevzel nadzor nad različnimi verskimi institucijami v državi, njegov vpliv pa je moč danes čutiti v vsem muslimanskem svetu. Mohamed VI velja namreč za neposrednega potomca preroka Mohameda, tudi zato ima njegova beseda moč, ki presega meje kraljevine. 

Maroški kralj je med svojo vladavino ustanovil nove islamske institucije in odprl mnoge centre za preučevanje islama. Danes velja za podpornika zmernega islama, obenem pa je tudi najvišji verski vodja v Maroku, čeprav mu ni uspelo v celoti prevzeti nadzora nad verskim diskurzom v državi. 

Njegov mednarodni inštitut za formiranje imamov od leta 2015 gosti stotine klerikov iz Francije, Tunizije, Nigerije, Čada, Gvineje in Slonokoščene obale. Maroko pa je poleg Egipta in Savdske Arabije svetovni center islamskega izobraževanja. Sicer kralj zagovarja aktivno vlogo zmernega islama pri preprečevanju delovanja skrajnežev, obenem pa nadaljuje z okupacijo in ‘marokizaicijo’ ozemlja sosednje države Zahodne Sahare.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.