Naslovnica Gospodarstvo Luški delavci pridno gojijo svoje gospodarske priložnosti

Luški delavci pridno gojijo svoje gospodarske priložnosti

Avtor: Spletno Uredništvo

 V Luki Koper d.d. so v zadnjem mesecu praznovali 60-lenico prihoda prve ladje v koprsko pristanišče, poleg tega pa so opravili celo vrsto poslovnih pogovorov s partnerji iz Južne Koreje, Indonezije, Avstrije, Češke, Slovaške, Madžarske in celotnega Sredozemlja. 

 Predsednik uprave Luke Koper Dimitrij Zadel (desno zgoraj) na zasedanju v Civitavecchi (foto: luka-kp.si)

 

Za Luko Koper d. d. je bil z gospodarskega vidika morda še najbolj pomemben dogodek v Civitavecchi pri Rimu, kjer je pred kratkim potekala prva skupščina organizacije MEDPorts. Združenje je bilo ustanovljeno šele sredi letošnjega poletja, med ustanovnimi člani pa je tudi Luka Koper. Organizacija združuje pristanišča evropskih, afriških in azijskih držav v Sredozemlju, njen cilj pa je biti protiutež severnoevropskim pristaniščem.

“V okviru organizacije MEDPorts je bilo ustanovljenih 5 odborov, znotraj katerih bodo obravnavane različne tematike, s katerimi se pristanišča vsakodnevno ukvarjajo. Odbor za statistiko in tržne analize se bo posvečal skupnim kazalnikom uspešnosti, ekonomskim vplivom članic ter najboljšim praksam logistike. ‘Smart Port’ odbor bo pregledal možnosti implementacije enotnega okna za članice organizacije ter skupne platforme za podatke.

Poleg tega bo služil tudi izmenjavi dobrih praks na področju tehnologije in porabe energije. Odbor za trajnost bo pripravljal študijo priklopa ladij na električno omrežje ter opredelil najboljše primere prakse ključnih okoljevarstvenih izzivov. Odbor za odnose z mednarodnimi institucijami bo pregledal možnosti sodelovanja med organizacijami ter predstavljal MEDPorts v različnih evropskih ekspertnih skupinah ter srečanjih koridorjev.

Odbor za varovanje in varnost bo pripravil nabor skupnih standardov, ki veljajo v pristaniščih, članicah organizacije ter vzpostavil digitalno platformo za izmenjavo podatkov na področju varnosti. Odbor za zaposlovanje in izobraževanje pa se bo ukvarjal z različnimi oblikami dela ter pripravil specifične izobraževalne programe za članice organizacije,” so sporočili iz Luke Koper. 

Uprava slovenskega tovornega pristanišča je za svoje srednjeevropske poslovne partnerje pripravila vsakoletne sprejeme na Dunaju, v Pragi, v Budimpešti in Bratislavi. Srečanja so bila poleg predstavitve dosežkov minulega leta in novih načrtov tudi čas za neformalno mreženje mednarodne pristaniške skupnosti Luke Koper. Tokrat so posebej omenili predstavištvo Luke Koper na Dunaju, saj je slednje pravkar praznovalo okroglih 50 let obstoja. 

Medtem ko sta predstavništvi v Ljubljani in Beogradu delovali že od začetka obstoja podjetja, je svoje prvo predstavništvo na tranzitnih trgih družba odprla 1. decembra 1968 in sicer v avstrijski prestolnici. Vodenje predstavništva je takrat prevzel Franjo Šilovič, ki je prvi luški dan za avstrijske partnerje organiziral že oktobra naslednje leto. Danes predstavništvo vodi Miha Kalčič. Slednji je bil nekoč uspešen nogometni vratar v 1. SNL, a se je raje odločil za poslovno kariero. 

V Kopru pa so se na obisku ustavili predstavniki južnokorejskih podjetij, ki šele vstopajo na evropki trg in si želijo sodelovati z Luko. Organizatorja obiska KOTRA (Korea Business Center Seul iz Zagreba) in javna agencija SPIRIT Slovenija sta predstavila poslovno okolje ter priložnosti za razširitev sodelovanja med gospodarstvi obeh držav. Gostje so si nato z zanimanjem ogledali pristanišče in želeli izvedeti predvsem več o logističnih možnostih, ki jih ponuja Luka Koper.

Koper pa je obiskala tudi indonezijska delegacija, ki je pohvalila dolgoletno sodelovanje z Luko Koper. Direktor ITPC Budhapest Addy Addy Perdana Soemantry in ministrska svetovalka z Indonezijskega veleposlaništva na Dunaju Palupi Mustajab sta poudarili, da bo v prihodnje potrebno še naprej krepiti prepoznavnost Luke Koper v Indoneziji. Največ možnosti za večji pretovor pa vidita na področju kontejnerjev.

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.