Naslovnica Svet & EU 405 milijard evrov petih strukturnih in investicijskih skladov EU

405 milijard evrov petih strukturnih in investicijskih skladov EU

Avtor: Spletno Uredništvo

Evropska komisija je objavila glavne rezultate petih evropskih strukturnih in investicijskih skladov, dosežene v prvi polovici izvrševanja proračuna EU za obdobje 2014–2020. Številke govorijo o 405 milijardah evrov iz evropskih strukturnih in investicijskih skladov za evropsko realno gospodarstvo. 

 Težko si predstavljamo, za kako velik kup denarja v tem primeru sploh gre (foto: pixabay.com)

 

Z Evropske komisije so pojasnili, da se bodo v obdobju 2014–2020 se v EU izvedle naložbe sredstev evropskih strukturnih in investicijskih skladov v vrednosti 647 milijard EUR, k čemur EU prispeva 460 milijard EUR. Njihov cilj je spodbujati trajno socialno-ekonomsko konvergenco, odpornost in teritorialno kohezijo. Skladi so največji vir podpore, ki jo EU namenja ključnim področjem, na katerih so v skladu s političnimi prioritetami Komisije predsednika Jeana-Clauda Junckerja potrebne naložbe.

S podpiranjem ustvarjanja novih delovnih mest in rasti, vlaganjem v enotni digitalni trg in energetsko unijo ter s krepitvijo enotnega trga in ekonomskega upravljanja EU so te naložbe odgovor na potrebe realnega gospodarstva ter podpirajo strukturne spremembe in reforme, ki so se pokazale za potrebne v okviru evropskega semestra. To poročilo je tretji letni pregled izvajanja 531 nacionalnih in regionalnih programov na podlagi letnih poročil o programih, prejetih sredi leta 2018.

Po zadnjih podatkih sta bili do oktobra 2018 skoraj dve tretjini sredstev iz proračuna evropskih strukturnih in investicijskih skladov za obdobje 2014–2020 namenjeni konkretnim projektom. Do konca leta 2017 pa je podporo za širitev, inovacije, razvoj novih proizvodov in ustvarjanje delovnih mest prejelo 1 milijon podjetij, od tega 74 000 zagonskih podjetij, so sporočili z Evropske komisije.

Skupno je bilo za podporo EU izbranih 1,7 milijona naložbenih projektov iz cele Evrope, ki se pridružujejo 2,7 milijona prejemnikom v okviru programov za razvoj podeželja. “Po vsej Evropi so sredstva evropskih strukturnih in investicijskih skladov prispevala k celjenju ran gospodarske in finančne krize. Do konca leta 2017 je pomoč pri iskanju zaposlitve ali usposabljanju prejelo 15,3 milijona oseb, kar je dvakrat toliko kot pred enim letom.

42,5 milijona državljanov in državljank bo imelo zdaj dostop do boljšega zdravstvenega varstva. V skladu z zavezami EU iz Pariškega sporazuma se s sredstvi evropskih strukturnih in investicijskih skladov podpira prehod na nizkoogljično gospodarstvo; 330 000 gospodinjstev že uživa koristi prenovitvenih del za izboljšanje energijske učinkovitosti, ki jih sofinancira EU,” so zapisali na spletnem mestu Komisije.

Poleg tega bo mogoče po zaslugi izboljšav energijske učinkovitosti javnih zgradb s pomočjo evropskih sredstev prihraniti več kot 3 teravatne ure energije, kar je enakovredno sežigu približno 370 000 ton premoga. Pravkar je bila posodobljena tudi odprta podatkovna platforma o koheziji, ki prikazuje najnovejše rezultate po programih in po posameznih državah Evropske unije. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.