Naslovnica Gospodarstvo Kljub krizi slovenske finance ostajajo stabilne

Kljub krizi slovenske finance ostajajo stabilne

Avtor: Spletno Uredništvo

Konec tedna je rating agencija DBRS Morningstar potrdila bonitetno oceno Republike Slovenije ‘A (high)’ in stabilne obete. Kljub trenutnim kriznim razmeram Slovenija za investitorje ostaja zaupanja vredna država.


Kljub vsem težavam, ki jih je povzročila pandemija, slovenske finance še naprej ostajajo stabilne (foto: pixabay.com)

 

Mednarodna rating agencija DBRS Morningstar je v petek potrdila ugodno bonitetno oceno Republike Slovenije ‘A (high)’ in tudi za bližnjo prihodnost napovedala stabilne obete. Čeprav so trenutno v Sloveniji zdravstvene, gospodarske in tudi politične razmere močno zaostrene, so pri DBRS Morningstar potrditev bonitetne ocene pripisali zaupanja vrednemu okviru makroekonomske politike.

»Agencija sicer ugotavlja, da je pandemija skrčila gospodarstvo in poslabšala stanje javnih financ, vendar hkrati priznava, da ima Slovenija ob nastanku te krize zadostne zmogljivosti, da podpre gospodarstvo brez trajnejših negativnih posledic za njeno boniteto, saj je v to krizo vstopila z javnofinančnim presežkom,« so pojasnili v izjavi za javnost Ministrstva za finance (MF).

Dodali so še, da bonitetna moč slovenske države izhaja iz dokaj bogatega gospodarstva z visoko dodano vrednostjo, učinkovitega upravljanja javnega dolga, premišljenega fiskalnega okvira in seveda članstva v evropskih institucijah (oziroma upoštevanja politik EU. Sicer je znano, da je bila naša država ena izmed najbolj uspešnih držav v EU glede zniževanju javnofinančnega primanjkljaja in dolga.

Zanimiva je tudi napoved mednarodne rating agencije DBRS Morningstar za Republiko Slovenijo za leto2021. DBRS Morningstar namreč naši državi napoveduje ponovni gospodarski zagon in sicer na nivo pred pandemijo koronavirusa 2020, vendar pa naj bi demografski trendi znatno vplivali na strukturo javnih izdatkov.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.