Naslovnica Gospodarstvo Luka uspešno črpa in pretovarja

Luka uspešno črpa in pretovarja

Avtor: Spletno Uredništvo
Zadnje gospodarske novice iz edinega slovenskega tovornega pristanišča Luke Koper govorijo o uspešnem črpanju evropskih sredstev in pa tudi o posebnem tovoru, ki je prek Kopra odpotoval v Avstrijo.
Luka uspešno črpa in pretovarja

Pretovarjanje zadnjega posebnega tovora z ladje na kamion (foto: FB Luka Koper/Peter Kleva/Centralog)

Iz Luke Koper d. d. so pojasnili, da še naprej uspešno sodelujejo v mnogih s strani EU sofinanciranih projektih.  Do lanskega konca leta so tako že uspešno pridobili 5,7 milijona in sedaj pričakujejo, da bodo lahko načrpali še 6,8 milijona evrov. Nedolgo nazaj so se prijavili tudi na razpisa za večja projekta v sodelovanju z drugimi partnerji. Prvi je razpis ‘CEF Telecom’, ki se tiče kibernetske varnosti.

Drugi razpis pa se imenuje ‘Horizon 2020 Green Deal’ in je obsežen projekt vzpostavitve digitalnega dvojčka elektroenergetskega omrežja v pristanišču ter študije izvedljivosti uporabe vodika v pristaniških operacijah. Poleg tega se v Luki Koper pripravljajo na zanje zelo pomemben razpis CEF Transport, kjer gre za pripravo dokumentacije za gradnjo severnega dela pomola I, kasete na pomolu II in južne obale pomola II.

»V zadnjih tednih smo imeli kar veliko dela s projektnimi tovori (vetrnice, vagoni…). Na kontejnerski ladji Spirit of Chennai smo med kontejnerji opazili še enega: 2 kosa izrednih dimenzij (višina 7 m) in teže (45 t), ki bosta tvorila zgornji del kotla za železarno v Avstriji. Pripotovala sta iz Turčije in sta del večje pošiljke, ki skupaj obsega skoraj 600 t različnih kosov za železarno pri sosedi,« pa so glede posebnih tovorov zapisali na FB profilu družbe.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.