Naslovnica Slovenija Ljubljano je po scenariju vaje civilne zaščite prizadel katastrofalen potres

Ljubljano je po scenariju vaje civilne zaščite prizadel katastrofalen potres

Avtor: Spletno Uredništvo
Včeraj se je pričela večdnevna praktična vaja civilne zaščite, ki so jo poimenovali #SIQUAKE2020. Do petka (8. oktobra) bodo udeleženci dvanajstih lokacijah v Ljubljani, Logatcu, Vrhniki in Igu obnovili svoje znanje, kaj storiti v primeru velikega rušilnega potresa v osrednji Sloveniji.
Zloženka o vaji #SISQUAKE (foto: MO/gov.si)

Vaja’ #SIQUAKE2020′ izhaja iz predpostavke, da je območje centralnega dela Slovenije prizadel zelo močan potres z intenziteto 8 po evropski potresni lestvici in seveda povzročil katastrofalne posledice. Po tem scenariju je bila obsežno poškodovana vsa infrastruktura, stanovanjski in industrijski objekti, prišlo pa je tudi do prekinitve oskrbe z električno energijo, s pitno vodo, s plinom in z daljinskim ogrevanjem na širšem območju Ljubljane. Zato se je aktiviral Državni načrt zaščite in reševanja ob potresu.

»Na vaji sodelujejo sile zaščite, reševanja in pomoči, regijske enote in službe Civilne zaščite, organi, službe in nevladne organizacije, opredeljene z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob potresu ter specializirane enote iz Italije, Avstrije, Hrvaške in Madžarske, ki po predvidenem scenariju zagotavljajo zaprošeno pomoč,« so pojasnili v skupni izjavi za javnost Ministrstva za obrambo ter Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje. Sicer aktivnosti tokrat potekajo na 12 prizoriščih v Ljubljani, Logatcu, na Vrhniki in Igu.

Namen vaje pa ni le povečati pripravljenost slovenskega sistema zaščite, reševanja in pomoči za primer morebitnega katastrofalnega potresa, ampak tudi preveriti delovanje posebnega mehanizma Evropske unije na področju civilne zaščite. V primeru takšne naravne katastrofe bi namreč Slovenija zaprosila za pomoč sosednje države in zato se tokrat vaje udeležujejo predstavniki iz prav vseh štirih slovenskih sosed – Italije, Avstrije, Madžarske in Hrvaške. Slovenski organi zaščite pa se bodo posebej posvetili tudi obveščanju prebivalstva o pravilnem ravnanju pred, med in po potresu.

Zaradi pandemije bodo pripravili tudi virtualno obliko vaje za vse zainteresirane ne-udeležence iz Slovenije in držav članic mehanizma Evropske unije na področju civilne zaščite. Opazovalci si bodo tako danes prek posebne spletne aplikacije ogledali dva delovišča, kjer se bodo izvajale reševalne aktivnosti. Poleg tega pa si bodo jutri vajo na deloviščih, v operativni bazi, na hipodromu Stožice ter v Podutiku osebno ogledali tudi Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič ter drugi visoki gostje.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.