Naslovnica Gospodarstvo Letos bo na voljo za 660 milijonov finančnih spodbud

Letos bo na voljo za 660 milijonov finančnih spodbud

Avtor: Spletno Uredništvo

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) je pripravilo seznam razvojnih spodbud za leto 2021. Celotna vrednost pomoči gospodarstvu skozi razvojne spodbude v letu 2021 bo znašala 660 milijonov evrov, od tega 248 milijonov evrov nepovratnih in 410 milijonov evrov povratnih sredstev.

Letos bo na voljo za 660 milijonov finančnih spodbudNa MGRT so za letos pripravili različne razvojne spodbude (foto: pxhere/commons.wikimedia.org)

 

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) je na prvo mesto seznama razvojnih spodbud za letošnje leto postavilo zagotavljanje likvidnosti podjetij ter podporo za njihov zeleni in digitalni prehod. Pri zagotavljanju likvidnosti mikro, malim in srednjim podjetjem (MSP) bo imel opazno vlogo Slovenski podjetniški sklad (SPS), ki bo zagotavljal garancijo za zavarovanje bančnih kreditov ter subvencijo obrestne mere.

“Podjetja bodo lahko zaprosila za garancijo za posojila v višini 60 ali 80 % z ročnostjo do 10 let in moratorijem do 2 let, kar jim bo omogočilo lažje, hitrejše in cenejše pridobivanja bančnih kreditov. Garancije za bančne kredite bodo namenjene tako za pridobivanje obratnih sredstev, kot za investicije v novo tehnološko opremo, nakup strojev, investicijam na področju čiste energije ter ostalim investicijam,” so sporočili z MGRT.

SPS bo zagotavljal posojila v zneskih od 5.000 evrov do 50.000 evrov za manjše investicije in obratna sredstva. Na voljo pa bodo tudi vavčerji – spodbude manjših vrednosti v obliki nepovratnih sredstev do 9.999 evrov za različne storitve. Z vsemi finančnimi in vsebinskimi spodbudami bo SPS letos z 210 milijonov evrov pomagal 5.200 slovenskim MSP-jem, poleg tega pa naj bi ta sredstva bodo spodbudila še za 352 milijonov evrov novih investicij.

Sicer bo v letu 2021 bo skupna vrednost spodbud MGRT znašala 660 milijonov evrov, od tega bo 248 milijonov evrov nepovratnih in 410 milijonov evrov povratnih sredstev. Poleg neposrednih ukrepov s strani ministrstva in SPS bodo podjetja lahko prejela finančno pomoč še prek Slovenskega regionalnega razvojnega sklada, Javne agencije SPIRIT Slovenija, Slovenske turistične organizacije ter SID Banke.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.