Naslovnica Slovenija Letos bo Bogatajeve dneve gostil Kranj

Letos bo Bogatajeve dneve gostil Kranj

Avtor: Spletno Uredništvo
Kranj bo od četrtka to do sobote gostil letošnje ‘Bogatajeve dneve’, v preteklosti znane kot ‘Dnevi zaščite in reševanja’. Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje bo to prireditev, ki bo že deveta po vrsti, izpeljala v sodelovanju z Mestno občino Kranj.
Letos bo Bogatajeve dneve gostil Kranj

Helikopter Slovenske vojske pomaga gorskim reševalcem (foto: Rok Eržen/SV)

‘Bogatajevi dnevi’ so bili imenovani po Miranu Bogataju, nekdanjem poveljniku Civilne zaščite RS, ki je vse od leta 1985 pa do 2012 pomembno prispeval k razvoju sistema zaščite in reševanja v Sloveniji. Kot se je pokazalo ob vseh večjih naravnih ujmah zadnjih let, ta sistem danes deluje odlično. Bogatajevi dnevi, v preteklosti znani kot ‘Dnevi zaščite in reševanja’, pa so danes največji strokovno srečanje s tega področja v državi.

“Letošnji dogodek bo zaznamovalo več kot 89 razstavljavcev iz osmih evropskih držav, vključno s 13 tujimi in 76 slovenskimi razstavljavci. Predstavili bodo najsodobnejšo opremo in tehnike zaščite in reševanja. Dogajanje bo še posebej zanimivo za otroke in obiskovalce, ki bodo lahko uživali v lutkovnih predstavah, dinamičnih vajah in predstavitvah opreme,” je na tiskovni konferenci dejal generalni direktor Uprave RS za zaščito in reševanje Leon Behin.

Program letošnjih ‘Bogatajevih dnevov’ se bo v Kranju odvijal predvsem na Slovenskem trgu, parkirišču Stara Sava, vojašnici Petra Petriča in v športnem parku.Tridnevno dogajanje se bo pričelo s slovesno otvoritvijo ‘Bogatajevih dnevov’, ki bo na sporedu v četrtek (30. maja) ob 14. uri.

Program predvideva pisano paleto različnih aktivnosti, strokovnih posvetov, predstavitev, mednarodnih gasilskih tekmovanj in dinamičnih prikazov reševalnih akcij. Tako bo Kranj bo za tri dni postal središče celotnega slovenskega strokovnega znanja s področja zaščite in reševanja.

Kako velik pomen imajo aktivnosti slovenske Civilne zaščite (CZ), postane precej bolj jasno, če pomislimo, da CZ usklajuje delovanje Policije, Slovenske vojske, gasilcev, gorskih reševalcev, jamarjev, Rdečega križa in drugih organizacij.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.