Naslovnica Svet & EU Evropska unija je vse bolj v znamenju bližnjih volitev

Evropska unija je vse bolj v znamenju bližnjih volitev

Avtor: Spletno Uredništvo
Kljub burnemu dogajanju na mnogih svetovnih kriznih žariščih in novim naravnim katastrofam, se v Parlamentu EU zadnje tedne posvečajo predvsem bližnjim Evropskim volitvam.
Evropska unija je vse bolj v znamenju bližnjih volitev

Poslanska zasedba v Evropskem parlamentu se bo v kratkem spremenila (foto: FB European parliament)

Evropske volitve bodo letos potekale od 6. do 9. junija, zato se predvolilne aktivnosti v zadnjih dneh še stopnjujejo. Prejšnji teden je bilo na vrsti evrovizijsko soočenja med vodilnimi kandidati za mesto predsednika Evropske komisije tukaj, ki ga je prenašalo več kot 130 medijskih hiš. V soboto je v Bruslju potekal nogometni turnir, na katerem so mladino ozaveščali o pomenu glasovanja na volitvah.

Pred tem je po Franciji krožila začasna potujoča kavarna vabila mimoidoče, da v parih razpravljajo o Evropi pred volitvami. Na Slovaškem so študenti v Bardejovu organizirali ‘evropske petke’ – vsak petek v maju organizirajo različne dogodke za promocijo Evropske unije in glasovanja na evropskih volitvah. V petek, 17. maja, so organizirali v parku na promenadi ‘evropsko vas’, kamor so institucije in organizacije EU postavile svoje stojnice.

To je sicer le nekaj od letos zares številnih različnih promocijskih pobud, ki jih več kot 60.000 prostovoljcev po vseh Evropi izvaja v okviru projekta skupajsmo.eu. Tiskovna služba Parlamenta EU bo v petek, 31. maja objavila še zadnji poseben bilten, v katerem bodo glavne novice tedna, ki so povezane z evropskimi volitvami.

Glede samih volitev pa so s PR službe Parlamenta EU spomnili, da bodo rezultati v realnem času na voljo na spletni strani Evropskih volitev in da bo moč volitve v živo spremljati tudi v Bruslju, kar velja predvsem za medije. V celotnem predvolilnem procesu pa malce preseneča le izjemno vztrajno opozarjanje na širjenje dezinformacij in napore organov EU, da bi te dezinformacije preprečili. 

Postavlja se namreč vprašanje, ali gre za dejanski stran struktur EU, da bi nedefinirano tuje vmešavanje lahko odločilo evropske volitve (kar bi najbrž zelo hitro opazili), ali pa gre morda bolj za del predvolilne kampanje v smeri večje angažiranosti volivcev?

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.