Naslovnica Slovenija Kopalna sezona se je pričela že zdavnaj, danes pa tudi uradno

Kopalna sezona se je pričela že zdavnaj, danes pa tudi uradno

Avtor: Spletno Uredništvo
Čeprav temperatura morja ob slovenski obali že kaka dva tedna presega 20 stopinj Celzija in tako se je kopalna sezona za marsikoga pričela že zdavnaj. Agencija Republike Slovenije za okolje (ARSO) pa je sporočila, da se s 1. junijem tudi uradno začenja kopalna sezona na morju. ARSO napoveduje, da se lahko spet nadejamo dobre kakovosti kopalnih vod v slovenskih rekah, jezerih in v morju.
Kopalna sezona se je pričela že zdavnaj, danes pa tudi uradno

Plaža Valdoltra med poletno sezono (foto: SJ)

Za Agencijo Republike Slovenije za okolje (ARSO), podobno kot za Družbo za avtoceste v Republiki Sloveniji (DARS), ni tako važno, kakšno je dejansko vreme zunaj, ampak, kaj pravijo predpisi. In če predpisi pravijo, da se sezona (lahko je kopalna sezona, ali pa sezona del na cestah) začne na nak določen datum, potem ne pomaga niti globalno segrevanje planeta in spreminjanje klime.

Tako temperatura morja ob slovenski obali že dva tedna presega 20 stopinj Celzija in kopalna sezona se je letos pričela že precej pred časom. Vseeno je Agencija Republike Slovenije za okolje (ARSO) sporočila, da se kopalna sezona na morju začenja šele danes. Kar je zanimivo, da se morje pri nas redno segreje že maja, a le za kratek čas, nato pa ga nevihte in burja, ki običajno sledi, dobro premešajo in ohladijo. Temperature se nato vrne na prek 20 stopinj Celzija šele sredi junija.

Tako se kopalna sezona dejansko včasih pričenja že prve dni meseca maja, včasih pa šele zadnje dni junija. Mati narava namreč dela po svoje in ne uboga zakonskih aktov. Dobra novica za letošnje poletje pa je ta, da ARSO že sedaj napoveduje, kako se lahko tudi letos nadejamo dobre kakovosti kopalnih vod v slovenskih rekah, jezerih in v morju. Pri tem se sicer sklicuje na stare podatke, a naj bi bila problematična le ena lokacija na Kolpi.

»V Slovenskem poročilo o stanju kopalnih voda v lanskem letu podajamo informacije o razvrstitvi kopalnih voda v razrede kakovosti na osnovi mikrobiološke kakovosti vode v lanski in treh predhodnih kopalnih sezonah. 83,0% (39 od 47) kopalnih voda je bilo odličnih, 10,6% (5) dobre kakovosti, zadostni sta dve (4,3%), v slabem stanju pa je ena kopalna voda – kopalno območje Kolpa Primostek,« so sporočil z ARSO.

Pojasnili pa so še, da tudi za kopalno območje Kolpa Primostek že potekajo sanacijski posegi na odpadnih komunalnih vodah v bližini lokacije, zato so tam letos še pred pričetkom sezone pričeli spremljati, ali se stanje že izboljšuje.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.