Naslovnica Slovenija Kongres CNVOS letos o napadih na nevladne organizacije

Kongres CNVOS letos o napadih na nevladne organizacije

Avtor: Spletno Uredništvo
V Ljubljani je danes potekala vsedržavna konferenca nevladnih organizacij, ki jo je pripravil Center za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij (CNVOS). Tokrat so se posvetili spletnim, medijskim in fizičnim napadom na nevladne organizacije doma in v tujini.
Kongres CNVOS letos o napadih na nevladne organizacije

Gneča na predavanju Arun Chaudharya na današnjem kongresu CNVOS (foto: FB CNVOS)

Center za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij (CNVOS) je v Stekleni dvorani Hotela Union pripravil letošnjo vsedržavno konferenco nevladnih organizacij. Glede na vse, kaj se je v Sloveniji na političnem prizorišču dogajalo v zadnjih dveh letih in na vsakodnevne neokusne izpade posameznikov in predstavnikov političnih organizacij v družbenih medijih, so organizatorji izbrali zelo aktualno osrednjo temo dogodka.

Posvetili so se namreč spletnim, medijskim in fizičnim napadom na nevladne organizacije doma ter tudi v tujini. Na konferenci so bili osrednji govorniki Arun Chaudhary, mednarodni strokovnjak za politično komuniciranje, ključni član ekipe ameriškega predsednika Baracka Obame za nove medije in po zmagovalni kampanji postal prvi uradni snemalec Bele hiše. Nato je spregovorila Nika Kovač iz Inštituta 8. marec.

»Njena vloga koordinatorice kampanje je bil glavni razlog, da je postala Mladinina osebnost leta in Slovenka leta. Nominirana je bila tudi za Delovo osebnost leta. Po izboru francoske vlade je bila izbrana za eno izmed Evropejk leta,« pa so spomnili z CNVOS. Ker so od besed napadalci prešli tudi na dejanja, je Nika Kovač žal kar po lastni praksi lahko predstavila temo ‘Kako smo od komuniciranja prešli na pravna sredstva?’.

Sledila je Lizz Winstead iz skupine Abortion Access Front, katere predavanje je bilo naslovljeno ‘Kako se obraniti pred spletnimi in fizičnimi napadi, ko se boriš za človekove pravice’. Liz Winstead je sicer umetnica, komičarka in mojstrica satire, ki zadnja leta dela za Comedy Central, HBO, CNN in MSNBC. Nazadnje pa je spregovoril še Matej Cepin iz Socialne akademije, ki je predaval na temo ‘Kako naprej? Napadi in strategije NVO.’

Matej je direktor Socialne akademije, računalničar, mladinski delavec in strokovnjak za strateško načrtovanje. Prisotne pa je za uvod nagovorila ministrica za javno upravo Sanja Ajanovič Hovnik, ki je pomen nevladnih organizacij lepo opisala s kratko frazo: “Ste glas ranljivih in šibkih.” Poleg tega pa je napovedala, da se bodo državne institucije odslej na več načinov borile proti diskriminaciji in sovražnemu govoru.

Za presenečenje dneva pa je poskrbel nastop Jaše Jenulla, o katerem je bilo v zadnjih dveh letih in pol po podatkih CNVOS spisanih 564 člankov in predvsem ogromno nasilnih spletnih komentarjev.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.