Naslovnica Gospodarstvo Rešili so zagato glede uvoza peletov in drv iz BiH

Rešili so zagato glede uvoza peletov in drv iz BiH

Avtor: Spletno Uredništvo
Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, Ministrstvo za zunanje zadeve in Trgovinska zbornica Slovenije so morali s skupno diplomatsko akcijo reševati težave slovenskih trgovcev in njihovih dobaviteljev, ki so ostali brez uvoza peletov in drv iz Bosne in Hercegovine. Pri tem so bili uspešni, tako da bodo podjetja dobila naročeno blago, ali pa jim bodo vrnjena že vplačana sredstva.
Rešili so zagato glede uvoza peletov in drv iz BiH

Peleti in drva v slovenskem skladišču (fotografija: Tržni inšpektorat RS/gov.si)

Vojaški spopadi v Ukrajini so po vsem svetu in tudi pri nas v Sloveniji povzročili številne negativne stranske posledice, na katere prvotno ni nihče pomislil. Tako je izbruhnila globalna kriza na področju energentov in mnoge države so se odločile, da najprej poskrbijo za svoje potrebe. Tako je več slovenskih podjetij ostalo brez uvoza peletov in drv iz Bosne in Hercegovine, pa čeprav so imela podpisane pogodbe in tudi plačane avanse.

Kot odgovor na podvojitev cen ob podražitvi energentov zaradi vojne v Ukrajini je namreč Svet ministrov Bosne in Hercegovine (BiH) že junija sprejel odlok o prepovedi izvoza lesnih sortimentov, drv za kurjavo in lesnih proizvodov iz BiH. Tako so bosansko-hercegovske oblasti zaustavile dobavo že naročenih in tudi vsaj delno plačanih pošiljk peletov in sorodnega blaga slovenskim dobaviteljem.

Slovenija iz BIH uvozi kar 40 % peletov in drv, nekatera podjetja v Sloveniji pa nabavljajo ogrevalni les izključno iz BiH, zato so Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, Ministrstvo za zunanje zadeve in Trgovinska zbornica Slovenije hitro reagirali. Vseeno pa je bilo potrebnih nekaj mesecev pogovorov, da so rešili zagato – podjetja bodo tako le prejela plačano blago ali pa jim bodo vrnjeni avansi.

Slovenske strukture so med številnimi različnimi pozivi BiH opozorile tudi na dejstvo, da uvedba zaščitnih ukrepov ni skladna z obveznostmi, ki izhajajo iz Stabilizacijsko-pridružitvenega sporazuma med EU in BiH. O tej problematiki je bila obveščena tudi Evropska komisija… in očitno je vse to na koncu le zaleglo.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.