Naslovnica Magazin Konec nepoštenih praks za Google, Facebook in Apple

Konec nepoštenih praks za Google, Facebook in Apple

Avtor: Spletno Uredništvo
S Službe Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo so opozorili, da je po vsej Evropski uniji pravkar pričel veljati nov ‘Akt o digitalnih trgih’. Cilj nove uredbe je zagotoviti pravičnejši digitalni trg za vsa podjetja, onemogočanje monopolnega položaja za največje družbe in posredno večja zaščita uporabnikov spleta v EU.

Konec nepoštenih praks za Google, Facebook in Apple

Nov ‘Akt o digitalnih trgih’ Evropske unije (DMA) je namenjen samo velikim globalnim spletnim družbam. Ta so v novi uredbi opredeljena kot ‘vratarji’ (ang. ‘gatekeepers’). Konkretno gre v tem primeru za družbe, ki upravljajo vsaj eno jedrno platformno storitev, kot so iskalnik, družbeno omrežje, storitve za pošiljanje sporočil, operacijski sistem ali spletna tržnica, hkrati pa imajo ogromno uporabnikov v različnih državah EU.

»Vratarji bodo morali ostalim podjetjem omogočati interoperabilnost s svojimi storitvami, dostop do podatkov, ustvarjenih na platformah, zagotoviti ustrezne informacije in omogočiti promoviranje njihove ponudbe. Vratarji ob tem ne bodo več smeli diskriminatorno omejevati konkurenčnih storitev in preprečevati povezovanje potrošnikov s podjetji zunaj svojih platform,« so zakonske novosti pojasnili s Službe Vlade RS za digitalno preobrazbo.

Z novo uredbo so mala in srednje velika tehnološka podjetja zaščitili pred največjimi svetovnimi platformami, kot so Google, Facebook in Apple, katera se ne bodo smela več posluževati nepoštenih poslovnih praks in ovirati ostalih ponudnikov na trgu. Zaradi tega se bo povišala stopnja konkurenčnosti in inovativnosti ‘manjših igralcev’ na trgu EU, slednji pa bodo odslej imeli več možnosti za razvoj svojih storitev ter enakovreden in pravičnejši dostop do tržišča.

Prav tako se z novim aktom posredno povečuje tudi raven zaščite posameznikov, saj njihovih podatkov, ki jih bodo ustvarjali ob brskanju po spletu ali uporabi aplikacij, ne bo več mogoče brez izrecne privolitve zbirati in prodajati oglaševalcem. Največje spletne platforme sedaj ne smejo preprečevati brisanja vnaprej naloženih aplikacij, onemogočati alternativne storitve ter še posebej slediti uporabnikom na drugih platformah in njihove podatke zlorabljati za ciljno oglaševanje.

Komisija EU pričakuje tudi, da bo zaradi zakonskih sprememb v bodoče na voljo še večje število aplikacij in spletnih storitev, zaradi večje konkurenčnosti na trgu pa naj bi se tudi znižale cene.

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.