Naslovnica Slovenija Končno mesečne subvencije za delodajalce, ki bodo zaposlovali

Končno mesečne subvencije za delodajalce, ki bodo zaposlovali

Avtor: Spletno Uredništvo

Pandemija je prinesla novosti tudi v Zavod RS za zaposlovanje, kjer so pred dnevi objavili spremembe pri 3 programih aktivne politike zaposlovanja. Osrednja novost je ta, da so za delodajalce končno uvedli mesečna izplačila subvencij za zaposlovanje.

Malce preseneča, da se zadnjih ukrepov v prid delodajalcem niso domislili že prej (foto: pixabay.com)

 

Tudi Republika Slovenija in slovenski trg dela se zaradi izbruha pandemije soočata z eno najhujših kriz v zgodovini države. Zato Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ) poudarja pomembnost neprekinjenega izvajanja programov aktivne politike zaposlovanja v času zdravstvene krize, saj podatki v Zavod RS za zaposlovanje kažejo, da se v nekaterih sektorjih zaposlovanje celo krepi.

Vzrokov za prehod na mesečno izplačevanje subvencij, ki velja za programe Zaposli.me, Trajno zaposlovanje mladih in Učne delavnice, je več. Najpomembnejši je veliko število prekinitev zaposlitev v času subvencioniranja, kar je povzročalo precejšnje komplikacije in negativne finančne posledice za delodajalce. »Če se je to zgodilo v prvem letu zaposlitve, ko je delodajalec že prejel prvi del subvencije, je moral delodajalec sredstva vračati skupaj z zamudnimi obrestmi od dneva prejema, kar pa je pri delodajalcih povzročalo veliko nejevolje,« so pojasnili z MDDSZ.

Seveda je delodajalce, ki so se opekli, to odvračalo od sodelovanja v programih. Drugi enako pomemben vzrok za spremembe pa je lani sprejeta usmeritev Evropskega računskega sodišča in Evropske komisije. »Republika Slovenija lahko zahteva sredstva iz Evropskega socialnega sklada le za že realizirane in zaključene obveznosti. Država bi torej morala počakati s povračili sredstev v državni proračun s strani Evropske komisije do izteka 1 ali 2 letne zaposlitve, kar pa ni sprejemljivo,« so dodali z MDDSZ.

Na ministrstvu sicer zelo pozorno spremljajo hitro spreminjajoče se stanje na slovenskem trgu dela, zato bodo programe aktivne politike zaposlovanja po potrebi še dopolnili, saj bi radi dodatno pomagali najbolj ranljivemu segmentu tega trga.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.