Naslovnica Šport Svet Formule 1 ima vse več resnih težav

Svet Formule 1 ima vse več resnih težav

Avtor: Spletno Uredništvo
Svet Formule 1 je včeraj presenetila novica, da se je šef Mednarodne avtomobilistične zveze FIA Mohammed ben Sulayem kar sam odpovedal delu svojih dosedanjih vsakodnevnih nalog in jih prepustil drugemu. Sam naj bi se odslej osredotočal le na strateške operacije – če ga seveda zaradi vse večjih nesoglasij v svetu Formule 1 ne bodo prisilili kar v odstop…
Svet Formule 1 ima vse več resnih težav

Mohammed ben Sulayem na enem od decembrskih zasedanj vrhov FIA (foto: fia.com)

Nekdanji voznik relijev, predsednik Avto-moto zveze Združenih Arabskih Emiratov in od decembra leta 2021 šef Mednarodne avtomobilistične zveze FIA (krovne organizacije svetovnih avto-moto športnih panog) Mohammed ben Sulayem je šefom moštev formule 1 včeraj poslal pismo, v katerem jih je obvestil, da se je odpovedal večjemu delu svojih dosedanjih vsakodnevnih nalog, odslej pa se bo ubadal le s strateškim vodenjem zveze.

»Moj cilj je bil biti neizvršni predsednik prek zaposlovanja ekipe profesionalnih menedžerjev, kar je zdaj v veliki meri zaključeno. Zato bo v prihodnje vaš vsakodnevni stik za vse zadeve v F1 z Nikolasom (Tombazis, direktor dirkanja enosedežnikov) in njegovo ekipo, medtem ko se bom jaz s svojo vodstveno ekipo osredotočil na strateške zadeve,” so besedilo pisma Mohammeda ben Sulayema najprej objavili angleški mediji.

V ozadju te odločitve so naraščajoča nesoglasja med Sulayemom in vodji moštev, lastniki formule 1 iz družbe Liberty Media ter ponovno tudi z dirkači. Vozniki bi radi dirke izkoriščali za opozarjanje javnosti na aktualne družbene probleme, sedanji predsednik pa takšnega izkoriščanja formule 1 ne dovoli. Zato je FIA pred kratkim spremenila predpise in voznikom za sezono 2023 kar prepovedala komentiranje političnih, verskih ali osebnih vprašanj brez vnaprejšnje odobritve.

To je povzročilo val ogorčenja med dirkači, v javnosti in tudi v drugih strukturah, ki so del tega priljubljenega športa. Tako je na primer v intervjuju za The Guardian izvršni direktor Formule 1 Stefano Domenicali jasno povedal, da ta panožna športna organizacija glede prepovedi izražanja nima enakega stališča kot krovna organizacija FIA in odločno potrdil, da ne namerava(jo) utišati dirkačev.

Ker pa se v ozadju sveta Formule 1 pravkar pripravlja tudi širitev z dosedanjih 10 na (največ) 12 moštev, kar prav tako marsikomu ni preveč všeč, je bilo že slišati tudi namigovanja, da naj bi lastniki Formule 1 Liberty Media sedaj pritiskali, da Ben Sulayem kar odstopi z mesta predsednika FIA. Po teh govoricah naj bi že našli njegovo zamenjavo in sicer nekdanjega ustanovitelja angleške družbe Prodrive – Motorsport Davida Richardsa.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.