Naslovnica Svet & EU Komisark bo enako število kot komisarjev

Komisark bo enako število kot komisarjev

Avtor: Spletno Uredništvo

Po dolgem poletnem premoru se na delo počasi vračajo vsi organi Evropske unije. Čeprav so bile letošnje evropske volitve že meseca maja, nova predsednica Evropskega parlamenta pa je bila potrjena sredi julija, pa še vedno niso popolnili vseh položajev in bo nova Komisija zaživela šele sredi jeseni.

Kandidatkinje in kandidate bodo zaslišali ter z glasovanjem potrdili v Plenarni dvorani Evropskega parlamenta v Strasburgu (foto: europarl.europa.eu)

 

Preden lahko nova Evropska komisija in njena nova predsednica Ursula von der Leyen začne delovati s polno paro, se bodo kandidati za komisarje morali zvrstiti na zaslišanjih v Evropskem parlamentu. Ta zaslišanja bodo sicer na vrsti šele konec septembra in v začetku oktobra, a so v zadnjih tednih kljub poletnim počitnicam v ozadju že potekale določene aktivnosti. Prva ženska predsednica Komisije EU naj bi po teh posvetovanjih že pripravila obris svoje ekipe komisarjev.

Nadaljnji postopek je takšen, da kandidate za nove evropske komisarje v sodelovanju s predsednico komisije predlagajo države članice EU, vsaka po enega. Ko bo dogovarjanja konec in bo izbor dokončen, bo predsednica komisije javno predstavila te kandidate ter njihove predvidene resorje. »Kandidati se morajo nato na posebnem zaslišanju predstaviti pred odbori Evropskega parlamenta, zadolženimi za resor, ki bi naj bi ga v prihodnosti pokrivali.

Na javnih zaslišanjih evropski poslanci v pristojnih odborih ocenijo njihovo pripravljenost, znanje, izkušnje in kompetentnost za prevzem vodenja izbranega resorja. Zaslišanje kandidata za evropskega komisarja traja tri ure in je javno, prenaša se tudi v neposrednem spletnem prenosu. Na njem kandidat na kratko predstavi svojo vizijo razvoja področja, potem pa odgovarja na vprašanja poslancev,« so spomnili z Evropskega parlamenta.

Evropski parlament pa lahko izda tudi negativno mnenje o kandidatu, če se na zaslišanjih izkaže, da nema dovolj strokovnega znanja za opravljanje pomebne funkcije komisarja. Po končni potrditvi kandidatov za komisarje bo Evropski parlament šele konec oktobra glasoval o potrditvi celotne komisarske ekipe nove Evropske komisije, po prvih vesteh pa naj bi Ursula von der Leyen za komisarje oziroma komisarke postavila enako število žensk in moških.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.