Naslovnica Trendi Ko peka kruha res postane umetnost

Ko peka kruha res postane umetnost

Avtor: Spletno Uredništvo
Avtorica Anita Šumer je na Švedskem prejela prestižno Best of the Best Gourmand World Cookbook 2021 in sicer za knjigo ‘Umetnost krašenja kruha’. Anita je v preteklosti že prejela nagrade za svoji prvi dve knjigi, tretja knjiga pa je bila nominirana v kar petih kategorijah, kar je nov izjemen uspeh za pisateljico, ki je po drugi strani predvsem ljubiteljica kruha, peke in droži.
Ko peka kruha res postane umetnost

Ko kruh ni več hrana, ampak postane pravcati umetniški izdelek (foto: posnel Nik Jarh)

Zadnja knjiga Anite Šumer je v mestu Umeå na Švedskem, kjer je letos potekalo nagrajevanja za udeležence prestižnega tekmovanja ‘Best of the Best Gourmand World Cookbook 2021‘, zmagala v konkurenci kar 1558 knjig iz več kot 200 držav. Zmagovalna Anitina tretja knjiga ‘Umetnost krašenja kruha’, katera vsebuje prikaze tehnik za krašenje kruha in trikov pri peki, je bila sicer nominirana v kar petih kategorijah.

»Anita Šumer postaja svetovno prepoznavna, saj živi za svoje poslanstvo in vizijo. Navdušila je tudi britansko založnico Anne Dolamore iz založbe Grub Street, ki je po mojem mnenju ena največjih poznavalk avtorjev kuharskih knjig na svetu. Knjigo bi priporočil vsem ljubiteljem knjig, strastni peki pa je resnično ne smejo spregledati,« je med drugim povedal predsednik tekmovanja Edouard Cointreau.

Posebnost knjige ‘Umetnost krašenja kruha’ je poudarek na razvijanju umetniške žilice pri peki z drožmi ali s kvasom, kuharska knjiga pa ima tudi dodatno uporabno vrednost, saj so vsi postopki opremljeni s QR-kodami, ki vodijo do videoposnetkov s prikazom posamezne tehnike. Prvi dve knjigi Aniti Šumer – ‘Drožomanija’ in ‘Slana in sladka drožomanija’, sta peko z drožmi približali mnogim pekom v Sloveniji in svetu.

Prav tako sta se tudi prvi dve knjigi znašli na tekmovanju Gourmand World Cookbook Awards. ‘Drožomanija’ je bila leta 2019 razglašena celo za najboljšo knjigo o kruhu na svetu, lani pa je prejela še novo priznanje – naziv najboljše knjige o kruhu v zadnjih 25 letih. Anitine knjige so bile v Sloveniji in tujini prodane v več kot 30.000 izvodih in prevedene v 5 jezikov, zadnja knjiga pa je na voljo tudi kot e-knjiga v angleškem jeziku.

‘Umetnost krašenja kruha’ pa ima tudi dobrodelno noto, saj je del sredstev od prodaje namenjen neprofitni organizaciji Lunina vila, ki nudi psihosocialno in psihoterapevtsko pomoč otrokom in mladostnikom.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.