Naslovnica Slovenija Dežurne helikopterske posadke imajo letos precej več dela

Dežurne helikopterske posadke imajo letos precej več dela

Avtor: Spletno Uredništvo
Z Generalštaba Slovenske vojske so predstavili podatke o posredovanjih Dežurne helikopterske posadke Slovenske vojske v mesecu maju. S prihodom toplejši dni in daljšimi obdobji sončnega vremena se namreč poveča število aktivnosti na odprtem in s tem posredno tudi število nezgod na odprtem. Majske številke govorijo o 46 poletih, 54 prepeljanih osebah in 57 v zraku opravljenih delovnih urah helikopterskih posadk SV.
Dežurne helikopterske posadke imajo letos precej več dela

Helikopter Bell 412 z reševalcem v zraku nad Mojstrano (foto: Rok Eržen/SV)

Z Generalštaba Slovenske vojske (GSV) so posredovali sveže podatke o intervencijah Dežurne helikopterske posadke Slovenske vojske v mesecu maju. Tako so v prejšnjem mesecu posadke 10-krat odletele na pomoč v slovenske gore, 36-krat pa so poskrbele za helikoptersko nujno medicinsko pomoč oz. za prevoz inkubatorja. Tako so maja v zdravstvene ustanove prepeljali 54 poškodovanih oz. obolelih oseb ter v zraku preživele 57 ur.

»Dežurne posadke 151. helikopterske eskadrilje Slovenske vojske so letos poletele na pomoč že 249-krat, od tega so 56-krat posredovale pri reševanju v gorah, 181-krat poskrbele za helikoptersko nujno medicinsko pomoč, 4-krat za prevoz inkubatorja in sodelovale pri gašenju osmih požarov. Pri tem so prepeljale 254 poškodovanih ali obolelih oseb, na pogorišče odvrgle 841 000 litrov vode in skupaj naletele 358 ur,« so še dodali z GSV.

V primerjavi z enakim obdobjem lanskega leta so morale letos posadke posredovati precej večkrat, kar je bilo tudi pričakovano, saj so bila lani v začetnem delu leta še prisotne številne ‘proti-koronske omejitve’. Tako so lani v prvih petih mesecih leta 2021 helikopterji odleteli na pomoč 205-krat, 42-krat so pomagali pri reševanju v gorah, 156-krat poskrbeli za nujno medicinsko pomoč, 6-krat za prevoz inkubatorja in sodelovali pri tudi gašenju enega večjega požara.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.