Naslovnica Gospodarstvo Kljub upadu pretovora je Luka Koper poslovala pozitivno

Kljub upadu pretovora je Luka Koper poslovala pozitivno

Avtor: Spletno Uredništvo
Skupina Luka Koper je objavila podatke o poslovnih rezultatih v prvem kvartalu leta 2024. Rezultati so pozitivni, čeprav evropsko in globalno gospodarstvo v prvih treh mesecih letošnjega leta nista kazala pretirano ugodnih trendov, napadi jemenskih Hutijev na mednarodni tovorni ladijski promet v Rdečem morju povzročili občutne zamude pri prihodih v koprsko pristanišče.
Kljub upadu pretovora je Luka Koper poslovala pozitivno

Pogled z višine na Luko Koper (foto: Kristjan Stojaković/luka-kp.si)

Z Luke Koper so najprej pojasnili, da sta prve tri mesece leta 2024 zaznamovali šibka gospodarska aktivnost na evrskem območju in počasna rast globalnega gospodarstva. Na posle so negativno vplivale razmere na Bližnjem vzhodu in napadi na tovorne ladje v Rdečem morju, saj so tudi nekateri največji globalni ladjarji morali preusmeriti svoja plovila na precej daljšo pot okoli Afrike, kar je povzročilo občutne zamude pri prihodu v Koper.

»Kljub zaostrenim razmeram smo se v družbi uspeli prilagoditi novim okoliščinam, ohranili smo vse tri direktne kontejnerske servise iz Daljnega vzhoda ter v tem času izkoristili nove poslovne priložnosti. Hkrati smo s strani ključnih ladjarjev dobili zagotovila, da Koper tudi v prihodnje ostaja pomembna vstopna točka v Srednjo Evropo,« je dogajanje v prvem kvartalu komentirala predsednica uprave Luke Koper Nevenka Kržan.

V upravi edinega slovenskega tovornega pristanišča so nekatere morebitne negativne vplive na poslovanje vnaprej predvideli že ob pripravi poslovnega načrta za letošnje leto. Predvsem pa je pomembno, da so kljub vsem predvidenim in predvidenim težavam vseeno presegli večino načrtovanih finančnih kazalnikov poslovanja. Poslovni izid iz poslovanja (EBIT) je dosegel 17,8 milijona evrov in je bil za 2 milijona evrov oz. za 13 % višji od načrtovanega.

Čisti poslovni izid je dosegel 15,4 milijona evrov, kar je 9 % nad načrtovanim, vendar obenem tudi za 7 % v manj v primerjavi z enakim obdobjem leta 2023. To ni presenetljivo, saj je upadel tudi ladijski pretovor. Ta je v prvem četrtletju znašal 5,3 milijona ton, kar je 7 % manj kot v prvem kvartalu lanskega leta in 9 % manj glede na načrtovano.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.