Naslovnica Gospodarstvo Kljub deževnemu maju številke turističnega gospodarstva ostajajo pozitivne

Kljub deževnemu maju številke turističnega gospodarstva ostajajo pozitivne

Avtor: Spletno Uredništvo

Na Slovenski turistični organizaciji so povzeli podatke Statističnega urada Republike Slovenije (SURS), ki še naprej kažejo pozitiven trend za gospodarsko panogo turizma. V prvih petih mesecih letošnjega leta je bilo namreč skupno zabeleženih za 4 % več prihodov in za 3 % več prenočitev kot v enakem obdobju leta 2018.

Kljub deževnemu maju številke turističnega gospodarstva ostajajo pozitivne

En od letos zelo redkih sončnih dni v maju na plaži v Portorožu (foto: SJ)

 

Pri Slovenski turistični organizaciji (STO) so poudarili, da so po zadnjih podatkih Statističnega urada Republike Slovenije (SURS) od januarja do vključno maja letos turisti v Sloveniji že opravili več kot 1,8 milijona prihodov in več kot 4,6 milijona nočitev. To pomeni, da je bilo letos opravljenih za 4% več prihodov in za 3 % več prenočitev kot v enakem obdobju prejšnjega leta. V kategoriji tujih turistov so tako zabeležili skoraj 1,3 milijona prihodov (69 % vseh) in več kot 3 milijone prenočitev (66 % vseh).

Glede na enako obdobje lani to pomeni 5 % rast prihodov in 3 % rast nočitev tujih gostov. Do konca maja so največ prenočitev, in sicer več kot 1,2 miljona, zabeležili v zdraviliških občinah (2,5 % več kot v enakem obdobju lani). Največkrat so obiskovalci za svojo nastanitev izbrali hotel – več kot 2,6 milijona prenočitev je bilo v hotelih in podobnih obratih, kar je približno enako številu prenočitev kot v enakem obdobju lani.

Zgolj v mesecu maju je bilo skupaj zabeleženih 501.603 turističnih prihodov. Od tega jih je bilo 382.691 tujih, kar predstavlja 76 %. Turističnih prenočitev pa je bilo 1.149.004, od tega jih je bilo 841.084 tujih (73 %). V maju so 2019 v primerjavi z majem 2018 zabeležili le 1 % rasti turističnih prihodov in padec turističnih prenočitev za 4%, kar gre pripisati dejstvu, da je bil letošnji maj rekordno deževen. 

Negativen vpliv ‘majskega monsunskega obdobja’ potrjujejo tudi podatki SURS-a, da se je glede na prejšnje leto število prenočitev v maju 2019 povečalo v dveh vrstah turističnih občin, in sicer v občini Ljubljani (za 4 %) in v zdraviliških občinah (za 1 %), upadlo pa je v gorskih občinah (za 9 %) in v obmorskih občinah (za 11 %). Če zunaj dežuje, so pač ljudje raje pod streho. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.