Naslovnica Gospodarstvo Ker niso Špartanci, jih bo najbrž potrebno več kot 300

Ker niso Špartanci, jih bo najbrž potrebno več kot 300

Avtor: Spletno Uredništvo

Poziv Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano za pomoči kmetom pri sezonskih opravilih je padel na plodna tla. Interes za pomoč je pokazalo okrog 300 ljudi, med njimi študentje, delavci na čakanju, brezposelni, upokojenci, družine, samozaposleni ter zaposleni…

Ker niso Špartanci jih bo najbrž potrebno več kot 300Vsaka pomoč pride prav, vendar bi že za delo na hmeljiščih potrebovali več pridnih rok (foto: pixinio.com)

 

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) pozdravlja pozitiven odziv sodržavljanov in se zahvaljuje vsem, ki so se odzvali na poziv in so pripravljeni pomagati kmetom oz. sektorju preskrbe s hrano. Z MKGP še poudarjajo, da so sami tokrat predvsem v vlogi posredovanja informacij in se s plačili za pomoč ne ukvarjajo, saj gre glede tega za poslovne dogovore med delodajalci in iskalci zaposlitve. Minimalna urna postavka za začasno ali občasno delo v kmetijstvu pa je že določena skladno z Zakonom o kmetijstvu.

»Delo na polju oz. pomoč kmetu je za marsikoga lahko priložnost, da je v tem težkem času zaradi čakanja na delo, brezposlenosti, tudi na sploh zmanjšane možnosti dela in gibanja ali drugih razlogov, na svežem zraku, s tem pa zraven poskrbi tudi za svojo psihofizično aktivnost, ob plačilu, ki ga ponudi kmet. Ministrstvo tudi ne podpira dela na črno, zato morajo vsi iskalci zaposlitve ter delodajalci upoštevati vse usmeritve in predpise za legalno delo,« pravijo na MKGP.

Ministrstvo je že prejelo okrog 300 prijav za delo. Oglasili so se z vseh koncev in krajev Slovenije – brezposelni, študentje, cele družine, delavci na čakanju, upokojenci, tujci, samozaposleni v različnih sektorjih, zaposleni in celo nekaj takšnih, ki bi želeli samo pomagati – tudi brez plačila. MKGP trenutno usklajuje ponudbo delovne sile in povpraševanje. Pri slednjem gre za dela v hmeljiščih, za dela na njivi (zelenjava, krompir, druge poljščine), za raznovrstna dela na ekološki kmetiji ter nekatere dopolnilne dejavnosti. 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.