Naslovnica Svet & EU Tudi Nemce so poskusili nategniti z neobstoječimi maskami

Tudi Nemce so poskusili nategniti z neobstoječimi maskami

Avtor: Spletno Uredništvo

Za kriminalce je tudi izbruh pandemije predvsem nova priložnost, da poskusijo s prevarami priti do lahkih zaslužkov. Tokrat so finančne institucije in preiskovalni organi iz Nemčije, Irske, Nizozemske in v Združenega kraljestva ob koordinaciji Europola in Interpola preprečili kompleksno mednarodno goljufijo s prodajo neobstoječih zdravstvenih mask v vrednosti več milijonov evrov.

Tudi v Sloveniji so nas že poskusili nategniti s prodajo neobstoječih zaščitnih mask za obraz (foto: pixabay.com)

 

Tokrat je zgodba o večmilijonskem poskusu prevare prišla neposredno z agencije Europol in sicer se je vse začelo že sredi marca, ko so nemški zdravstveni organi prek dveh posrednikov (podjetij v Zürichu in Hamburgu) poskusili nabaviti za 15 milijonov evrov obraznih mask, saj jih prek običajnih medicinskih kanalov že tedaj ni bilo na voljo. Posredniki so najprej stopili v stik z navideznim ponudnikom iz Španije (e-naslov podjetja se je kasneje zkazal za lažnega), ki pa je trdilo, da ima na voljo premalo mask in zato posla ne bi bilo možno izpeljati.

Vendar pa so posrednike ‘Španci’ preusmerili k trgovcu na Irskem, ki jih je nato spravil v stik z dobaviteljem iz Nizozemske. Ta je trdil, da lahko dobavi 10 milijonov mask za obraz, zato je bil sklenjen dogovor o začetni dobavi 1,5 milijona mask v zameno za predplačilo v višini 1,5 milijona EUR. Kupci poslali nakazilo na Irsko in se pripravili za dostavo, v katero je bilo vključenih 52 tovornjakov in policijsko spremstvo (!) za prevoz mask iz skladišča na Nizozemskem do končnega cilja v Nemčiji.

Tik pred datumom dobave so bili kupci s strani irskega podjetja obveščeni, da sredstev niso prejeli in da je za zavarovanje blaga potreben še hitri prenos v višini 880.000 evrov neposredno nizozemskemu dobavitelju. Kupci so seveda poslali nakazilo še na Nizozemsko, a maske niso nikoli odpotovale proti Nemčiji. Izkazalo se je namreč, da je bilo tudi spletno mesto nizozemskega podjetja klonirano. 

Kupci so šele tedaj končno ugotovili, da gre za prevaro, zato so stopili v stik s svojo banko v Nemčiji in poskusili blokirati prenos sredstev, nazadnje pa sta bila o dogajanju obveščena tudi Europol in Interpol. V skupni akciji so nato sodelovale policijske in bančne ustanove iz Irske, Nizozemske, Nemčije in Združenega kraljestva. Na Irskem so zamrznili 1,5 milijona evrov predplačila, 880.000 evrov pa so zaustavili na bančnem računu v Združenem kraljestvu, še preden bi sledilo novo in najbrž zadnje prenakazilo v Nigerijo.

Z Europola spročajo, da se skupna policijska operacija, ki je na Nizozemskem že pripeljala do dveh aretacij, še nadaljuje, saj preiskovalci sedaj preiskujejo nove sledi.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.