Naslovnica Kronika Kavaćki klan je ostal brez slovenske podružnice

Kavaćki klan je ostal brez slovenske podružnice

Avtor: Spletno Uredništvo
Danes je slovenska policija objavila novico, da je razbila večjo mednarodno narko-kriminalno združbo. Policija je kriminalnih aktivnosti osumila kar 48 oseb, od tega 25 slovenskih in 23 tujih državljanov. Šlo naj bi za slovensko podružnico črnogorskega Kavaćkega klana, ki velja za eno od največjih balkanskih kriminalnih združb.
Kavaćki klan je ostal brez slovenske podružnice

Prizor z današnje policijske konference za novinarje (foto: policija.si)

Kot so pojasnili na novinarski konferenci, so slovenski kriminalisti pred dvema tednoma na območju Ljubljane, Kopra, Kranja in Maribora opravili kar 23 hišnih preiskav, pri čemer je sodelovalo več kot 100 uradnih oseb. Nazadnje so našteli 81 kaznivih dejanj, povezanih s tihotapljenjem droge in orožja ter za to osumili 25 slovenskih in 23 tujih državljanov.  Zaenkrat so jih pridržali le šest, toda akcije še ni konec.

Preiskava je potrdila, da so osumljeni leta 2018 pričeli ustanavljati slovensko vejo črnogorskega Kavaćkega klana (iz zaselka Kavač na Kotorjem), kateri že vsaj desetletje velja za eno najmočnejših hudodelskih združb na območju Balkana. Svoje podružnice ima namreč v večini evropskih držav in vseh državah Evropske unije. Kavci so namreč eni največjih uvoznikov kokaina v Evropo in zelo dobro sodelujejo z južnoameriške narko-karteli.

»Prevozi droge so potekali iz Španije in Nizozemske v Slovenijo, iz Slovenije v Avstrijo, Nemčijo, Italijo in na Hrvaško, prevozi strelnega orožja so potekali iz Slovaške v Slovenijo, Srbijo in na Nizozemsko, prevozi gotovine pa iz Španije v Srbijo. Slovenska hudodelska združba je aktivno delovala v Sloveniji z močnimi povezavami v Španiji, Nemčiji, Avstriji, Srbiji, Italiji in na Nizozemskem ter Hrvaškem,« so pojasnili na novinarski konferenci.

Kavci so zasloveli tudi zaradi dolgoletne krvave vojne s klanom iz sosednjega kotorskega zaselka Škaljari, s katerim so sprva delovali kot enotna organizacija. Potem pa so se sprli zaradi skrivnostnega izginotja večje količine kokaina in marsikje že skoraj povem pozabljena tradicija krvnega maščevanja se je kmalu dvignila na neslutene nivoje, ko so začeli pobijati tudi ženske in otroke pripadnikov sovražnega klana.

Gre torej za klasično mafijaško združbo v italijanskem stilu, a še bolj okrutno in z modernim poslovnim pristopom. Kriminalci so na primer v Sloveniji novačili nove člane in celo ustanavljali gospodarske družbe, prek katerih je potekal transport droge in orožja. Komunicirali pa so prek spletne platforme SKY, za katero sta značilna tudi samouničevanje sporočil in domnevno zagotovljena popolna anonimnost.

»Člani hudodelske združbe so, s ciljem pridobitve čim večje protipravne premoženjske koristi, odgovorni za izvedbo prevozov in prodajo: najmanj 790 kilogramov kokaina, 2.249 kilogramov konoplje, 96 kilogramov hašiša, 10 kilogramov heroina, 30 litrov amfetamin baze, več prevozov strelnega orožja in 5,6 milijona evrov gotovine,« so še povedali na konferenci za novinarje in poudarili sodelovanje z Europolom ter s kolegi policisti iz vseh zgoraj omenjenih držav.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.