Naslovnica Kronika Kampanja proti spolni zlorabi otrok in mladostnikov prek spleta

Kampanja proti spolni zlorabi otrok in mladostnikov prek spleta

Avtor: Spletno Uredništvo
Slovenska policija bo od četrtka dalje pričela s kampanjo ‘Reci ne!’, s katero želi opozoriti na problematiko spletne spolne zlorabe otrok in mladostnikov. Kampanja pa ne bo potekala le Sloveniji, ampak tudi v večini preostalih držav nekdanje Jugoslavije.
Spletni kriminalci načrtno ciljajo na otroke in pri tem ne poznajo meja (foto: flick.com/Robert Thompson)

Boj proti spolnim zlorabam otrok je za EU prednostna naloga. V okviru Europolove platforme Empact, ki se ukvarja s konkretnimi operativnimi rešitvami aktualnih groženj, želi tudi zato slovenska Policija posebej opozoriti, da so dejanja spolne zlorabe in spolnega izkoriščanja otrok ter vsebine, ki prikazujejo spolne zlorabe otrok, hude kršitve temeljnih človekovih pravic.

Sicer se slovenska Policija vsako jesen posebej posveti problematiki spolne zlorabe otrok in mladostnikov, letos pa je skupaj z Europolom in s policijami Črne gore, Hrvaške, Severne Makedonije, Srbije ter Bosne in Hercegovine ter Črne gore pripravila kampanjo ‘Reci ne!’. Ta mednarodna kampanja se bo pričela v četrtek, 23. septembra, z njo pa želijo opozoriti na problematiko spletne spolne zlorabe otrok in mladostnikov v širši regiji, kjer se govorijo zelo podobni jeziki.

To medsebojno razumevanje kriminalcem olajša komunikacijo z morebitnimi žrtvami, hkrati pa otežuje delo organom pregona, a se slednji vseeno ne dajo kar tako. »Če na spletu ni meja za storilce spolnih zlorab otrok in mladostnikov, potem tudi za policije ni in ne bo meja v njihovem skupnem boju za preprečevanje, odkrivanje in preiskovanje teh kaznivih dejanj. Spolna zloraba otrok je posebno hudo kaznivo dejanje, ki ima za žrtve daljnosežne in resne posledice,« pravi Policija.

Zaradi razvoja sodobnih oblik komuniciranja lahko v današnji digitalni dobi prek spleta zelo hitro pride do poskusov spolnih zlorab – prek klepetalnic, forumov, spletnih strani in najrazličnejših družbenih omrežij. Od izbruha pandemije koronavirusa naj bi se povpraševanje po posnetkih spolne zlorabe otrok občutno povečalo, po podatkih Europola v nekaterih državah članicah EU tudi za 25 %.

Policija še dodaja, da je Evropska unija po podatkih organizacije Internet Watch Foundation postala največja gostiteljica posnetkov spolne zlorabe otrok v globalnem merilu. Ob pričetku kampanje bodo sicer po vseh sodelujočih državah pričeli predvajati poseben promocijski video, ki ga bodo predstavili na 11. posvetu E-zlorabe otrok (v četrtek, med 9.  in 15. uro). Ta posvet bo letos potekal prek spleta.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.