Naslovnica Gospodarstvo Kako do strokovnega trajnostnega preoblikovanja podjetja

Kako do strokovnega trajnostnega preoblikovanja podjetja

Avtor: Spletno Uredništvo

Javna agencija SPIRIT Slovenija je ponovno povabila slovenska podjetja, da izkoristijo priložnost, se prijavijo na aktualen razpis in preoblikujejo svoje poslovanje v smeri trajnosti. Agencija bo podjetjem strokovno pomagala pri pripravi nove poslovne trajnostne strategije, pri finančni spodbudi za začetno fazo in pri uresničitvi načrtov.

 Kako do strokovnega trajnostnega preoblikovanja podjetja

Posodobitev poslovanja je zahteven, a za mnoge gospodarske družbe že kar nujen proces (foto: pxhere.com)

 

V sodobnem poslovnem svetu in še posebej v državah EU je vključevanje socialnih in ekoloških dejavnikov v poslovne procese že postalo skoraj neizbežno. Kdor bo želel biti na naslednjih letih konkurenčen na tržiščih, bo moral svoje podjetje prilagoditi novim razmeram. Hkrati zagotoviti konkurenčnost, uspešnost, vzdržnost in trajnost pa ni prav enostavno, ampak zahteva strokovno znanje.

Javna agencija SPIRIT Slovenija je zato že pred časom pripravila ‘Program trajnostne strateške transformacije poslovanja podjetij’. »Podjetje se v prvi fazi najprej udeleži programa Akademije trajnostne poslovne strateške transformacije, kjer skupaj z zunanjimi strokovnjaki sistematično niza korake za učinkovito vpeljavo trajnostnega poslovanja v svoje strateške in operativne procese.

Več kot pet mesecev poglobljenega dela z vodstvom in zaposlenimi v podjetju vodi k temeljiti prenovi in postavitvi novih vrednot ter postavljanju boljših temeljev poslovanja. Rezultat je priprava trajnostne poslovne strategije in novega poslovnega modela ter pilotnih projektov za njihovo uresničevanje. V drugi fazi sledi prenos pilotnih izvedbenih projektov v prakso, kar predstavlja začetek uresničevanja pripravljene trajnostne poslovne strategije,« so pojasnili s SPRIT Slovenija.

Strokovno izobraževanje in priprava strategije sta brezplačni, pri procesu uresničevanja strategije in izvedbenem projektu pa ima podjetje možnost sofinanciranja stroškov do največ 100.000 evrov (oz. do 50 % upravičenih stroškov). Podjetja se lahko prijavijo na javni razpis ‘Spodbujanje trajnostne poslovne strateške transformacije in razvoj novih poslovnih modelov v slovenskih podjetjih za lažje vključevanje v globalne verige vrednosti’ do prihodnjega petka, 5. junija.

»Za trajnostni razvoj smo se odločili, ker smo videli priložnost v obnovljenih virih energije. V času trajanja akademije smo trajnostno naravnali naše procese, izdelke, okoljsko politiko in kompetence zaposlenih,« je dejal Boštjan Baselj, direktor podjetja Blisk, d. o. o., katero je bilo v preteklosti že vključeno v program. Agencija SPIRIT Slovenija je namreč že v letih 2016-2017 izvajala pilotni program trajnostne strateške transformacije, v katerem je 9 slovenskih podjetij uspešno zastavilo in realiziralo svoje trajnostne poslovne strategije.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.