Naslovnica Svet & EU Kaj se obeta na novembrskem plenarnem zasedanju Parlamenta EU

Kaj se obeta na novembrskem plenarnem zasedanju Parlamenta EU

Avtor: Spletno Uredništvo

Od ponedeljka do četrtka je na vrsti novembrsko plenarno zasedanje Evropskega parlamenta. Na njemu se bodo posvetili pravicam potrošnikov, industrijski strategiji, medijski svobodi, odpravi brezdomstva, pravici do splava na Poljskem in stanju na Severnem delu Cipra, ki ga je okupirala Turčija.

Kaj se obeta na novembrskem plenarnem zasedanju Parlamenta EU

Prizor iz Evropskega parlamenta iz časov pred izbruhom pandemije (foto: FB/europeanparliament)

 

Na sporedu novembrskega plenarnega zasedanja Evropskega parlamenta, ki bo potekalo med 23. in 26. novembrom, je cela vrsta oomembnih tem. Že prvi dan zasedanja bodo parlamentarci debatirali o novostih industrijske strategije EU ter obenem pozvali EU, naj si zastavi cilj, da do leta 2030 odpravi brezdomstvo. Nato bodo v torek glasovali o digitalizaciji sodstva v EU – cilj je hitrejše, cenejše in uporabnikom bolj prijazno delovanje sodstva v EU.V sredo bodo parlamentarci razpravljali s predsednico Komisije EU Ursulo von der Leyen o različnih temah, pomembnih za prihajajoče srečanje EU (na vrsti bo 10. in 11. decembra).

Na seznamu tem so dolgoročni proračun EU, spoštovanje skupnih pravnih norm v državah članicah EU, testiranje cepiv proti koronavirusu, doseganje podnebnih ciljev EU in boj proti terorizmu. Predvidoma bodo poslanci v resoluciji pozvali k reviziji predloga komisije EU glede gospodarskega okrevanja po pandemiji, digitalizaciji in prehodu v zeleno gospodarstvo.Veliko časa bodo posvetili pravicam potrošnikov, poenotenju trga EU s krepitvijo pravice potrošnika do reklamacij in popravil, preprečevanju namernega skrajševanja življenjske dobe izdelkov in spodbujanju kulture ponovne uporabe artiklov.

Poleg tega bodo glasovali o novih predpisih, kateri bodo potrošnikom iz držav članic EU omogočali kolektivne pravne ukrepe na državni in tudi na evropski ravni. Na tapeti bodo tudi ostale zelo aktualne teme – temeljne pravice v EU, nova skupna farmacevtska strategija,pravica do splava na Poljskem, 823 milijonov evrov pomoči za osem članic, ki so jih prizadele naravne katastrofe ter malec presenetljivo tudi stanje na Severnem Cipru, ki ga je že leta 1983 okupirala Turčija.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.