Naslovnica Slovenija Jesensko vreme je preložilo začetek jesenskih festivalov

Jesensko vreme je preložilo začetek jesenskih festivalov

Avtor: Spletno Uredništvo

Jesenski festivali ‘KRASnih doživetij’ bi se morali začeti jutri, toda izjemno slaba vremenska napoved je prisilila gostitelje, da so uvodno prireditev – ‘Dan Kobilarne Lipica’ premestili na nedeljo, 6. oktobra. Kraško-brkinska vesela jesen se bo tako začela s ‘Festivalom Brkinske sadne ceste’, zaključila pa se bo z Martinovanjem.

Vso jesensko dogajanje temelji na kulturni dediščini destinacije Kras-Brkini (foto: Sibil Slejko)

 

Za mesec dni preloženi ‘Dan Kobilarne Lipica’ bo po prvotnem programu ponudil glasbeno-konjeniški spektakel, na katerem se bodo eleganci belih lipicancev pridružili Vlado Kreslin, Policijski orkester in šepetalka konjem Magnificent Maelle. Sicer bo pa večina ostalih jesenskih prireditev v širši okolici Lipice predvsem enološko-kulinarično obarvanih. Zaradi preložitve praznovanja v Lipici pa bo tako prva jesenska kraško-brkinska prireditev ‘Festival Brkinske sadne ceste’, ki se bo začel 15. septembra in bo trajal vse do 13. oktobra.

Dogajanje bo turistične in sadjarske kmetije Brkinov povezale z lokalnimi gostilnami, ki bodo v tem postregle s katero od tradicionalnih brkinskih jedi. »Festival bo odprl Praznik češp v Slivju, ki bo kulinarično zgodbo oplemenitil s športnim dogajanjem – X-tekom skozi jamo Dimnice, #SeVejKiSeJej – Sežana strEAT pa bo sežansko dogajanje popestril z urbanim piknikom in večernim akustičnim koncertom skupine Siddharta v Kosovelovem domu Sežana,« so pojasnili organizatorji.

Pri projektu Jesenski festivali ‘KRASnih doživetij’ sicer sodeluje vrsta partnerjev – Zavod za šport, turizem in prosti čas Sežana, Občina Sežana, Občina Hrpelje-Kozina, Občina Divača, Javni zavod Komenski Kras, Kobilarna Lipica, Park Škocjanske jame, Območna obrtno-podjetniška zbornica Sežana in Razvojni center Divača. Aktivnosti pa sofinancirata Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja 2014–2020. 

Koce septembra bo na vrsti ‘Festival kraška gmajna’, kjer bo v ospredju naravoslovni in dediščinski turizem. V mesecu med 27. septembrom in 27. oktobrom bo v petih festivalskih vikendih moč sodelovati na različnih tematskih izletih, strokovnih srečanjih, kreativnih in otroških delavnicah. Na sporedu bodo tudi številni kulturne in kulinarične prireditve, katerih rdeča nit bo ‘Kraška hiša in vrt’. Tudi ‘Dnevi evropske kulturne dediščine’ bodo med 28. septembrom in 12. oktobrom obogatili jesensko dogajanje na Krasu in v Brkinih.

Posebej pa velja omeniti 20. Kostanjev praznik v Rodiku, kjer bodo 13. oktobra v bakrenih kotlih pripravili mnoge lokalne specialitete, v pečicah pa okusno kostanjevo pecivo. Vrhunec jesenskega dogajanja pa bo najbrž ‘Martinovanje na Krasu’, ki bo sredi novembra spet povezalo ponudnike vina in tržnice domačih dobrot ob Kraški vinski cesti z avtobusi, posebno Martinovo ponudbo pa pripravljajo v Štanjelu in v Sežani.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.