Naslovnica Svet & EU Jesensko nadaljevanje komedije imenovane Brexit

Jesensko nadaljevanje komedije imenovane Brexit

Avtor: Spletno Uredništvo

Poslanci v Evropskem parlamentu so potrdili, da EU še naprej podpirajo urejen odhod Združenega kraljestva (ZK) iz Evropske unije (EU) in sicer na podlagi že izpogajanega dogovora o izstopu. Za je glasovalo 544 glasov, 126 poslancev je bilo proti, 38 pa se jih je vzdržalo. Resolucija prav tako poudarja, da obstoječi dogovor o izstopu upošteva tako zahteve Združenega kraljestva kot tudi načela EU, kar zagotavlja pošteno in uravnoteženo rešitev.

 

Na podlagi odločitve Evropskega sveta na izrednem zasedanju 10. aprila 2019, na katerem je bila sprejeta prošnja ZK za podaljšanje roka za izstop iz EU, naj bi ‘Brexitanci’ Unijo zapustili 31. oktobra letos (foto:europarl.europa.eu)

 

Evropski parlament je s sprejemom zadnje resolucije potrdil, da mora sporazum o Brexitu spoštovati pravice in izbiro evropskih državljanov, a tudi državljanov Združenega kraljestva (ZK), da mora vsebovati mehanizem za finančno poravnavo obveznosti ZK in da se mora posvetiti tudi prošnji Združenega kraljestva za prehodno obdobje. Poleg tega mora sporazum zagotoviti potrebno varovalo za ohranitev sedanjega stanja na celotnem irskem otoku. Gre namreč za spoštovanje Velikonočnega mirovnega sporazuma med katoliki in protestanti.

Tudi gospodarsko, kulturno, športno in politično sodelovanje med severnim (britanskim) in južnim (irskim) delom otoka naj bi doživelo čim manj sprememb. »Poslanci so v resoluciji potrdili, da so pripravljeni podpreti prvotni predlog EU za uvedbo varovala samo za ozemlje Severne Irske; hkrati ostajajo odprti za preučitev ‘alternativnih rešitev’, v kolikor bodo te pravno in operativno izvedljive ter v skladu s temeljnimi načeli EU,« so svojo pripravljenost za dialog pojasnili parlamentarci.

Toda po drugi strani so se tudi strinjali, da ne bodo pristali na izstopni dogovor brez varovala. V primeru, da se ZK dokončno odloči za izstop iz EU brez dogovora, bi moralo prevzeti tudi vso odgovornost. Evropski poslanci zahtevajo, da scenarij izstopa brez dogovora ZK ne bi odvezoval obveznosti in zavez glede finančne poravnave, zaščite pravic državljanov ter izvajanja Velikonočnega sporazuma – to pa so obvezni predpogoji za potrditev morebitnega novega sporazuma o odnosih med EU in ZK.

Sicer parlament kot prioriteto močno podpira zagotavljanje pravic državljanov EU v ZK in pravic državljanov ZK v EU. »Pri tem so poslanci izrazili zaskrbljenost glede predvidenih ukrepov Združenega kraljestva na tem področju. Poslanci so ostalih 27 držav članic EU pozvali, naj uberejo velikodušen in konsistenten pristop na tem področju, ter naj zagotovijo pravno varnost za britanske državljane, ki živijo v EU,« so še zapisali v sporočilu za javnost.

Tudi morebitno podaljšanje roka za izstop ZK pa ni izključeno, a le na podlagi utemeljenih razlogov: preprečitev odhoda brez dogovora, izvedba parlamentarnih volitev, referendum o preklicu izstopa ali potrditev dogovora o izstopu.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.