Naslovnica Slovenija Če bi Slovenija potrebovala mednarodno pomoč ob morebitni nesreči

Če bi Slovenija potrebovala mednarodno pomoč ob morebitni nesreči

Avtor: Spletno Uredništvo

V Ljubljani pravkar poteka posebna delavnica, katere delovna rdeča nit je, kakšna naj bi bila podpora slovenskih državnih organov glede mednarodni pomoči ob naravni ali podobni večji nesreči v Republiki Sloveniji. Delavnica je zasnovana na primeru večjega potresa v osrednji Sloveniji, ki bi po predvidenem scenariju povzročil hujše posledice, zato bi naša država morala zaprositi tudi za mednarodno pomoč.

Potresa na moremo preprečiti, lahko pa se nanj pripravimo, piše na letakih delavnice (foto: Uprava RS za zaščito in reševanje)

 

Postopki glede prošnje za mednarodno pomoč in kasnejšega nudenja te pomoči so na ravni Evropske Unije že predpisani ter bilateralno dogovorjeni med sosednjimi državami, a to še ne pomeni, da bodo v primeru nuje vse stvari tekle gladko. Zato pravkar v okviru projekta #SIQUAKE2020 v Austria Trend Hotelu poteka delavnica ‘Podpora države gostiteljice mednarodni pomoči ob naravni nesreči in drugi nesreči v Republiki Sloveniji’. Že seznam udeležencev dogodka pa razkriva, kako pomembna je tokrat vsebina.

Prisotni so namreč Uprava RS za zaščito in reševanje, Gasilska zveza, Rdeči križ, Ministrstvo za notranje zadeve, Slovenska vojska, Policija – Generalna policijska uprava, Ministrstvo za gospodarskih razvoj in tehnologijo, Ministrstvo za zunanje zadeve, Ministrstvo za finance – Finančna Uprava RS, Ministrstvo za infrastrukturo, Ministrstvo za zdravje, Ministrstvo za okolje in prostor – Agencija Republike Slovenije za okolje in Uprava RS za jedrsko varnost.

Prv tako se delavnice udeležujejo tudi zastopniki Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Ministrstva za kulturo, Agencije za komunikacijska omrežja in storitve RS, Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Slovenskih železnic in Štaba Civilne zaščite RS. Na delavnici poleg udeležencev, slovenskih predavateljev in trenerjev, sodelujejo tudi tuji strokovnjaki, ki bodo predstavili študije primerov iz lastnih držav (Švedske in Srbije). 

Svoje bodo dodali še predstavniki konzorcijskih partnerjev projekta – Mestne občine Ljubljana, nemške Zvezne agencije za tehnično pomoč ter italijanskega Oddelka za civilno zaščito. Sicer so bile pred kratkim sprejete ‘Smernice EU o podpori države gostiteljice mednarodni pomoči’, pri nas doma pa tudi postopkovnik ‘Podpora države gostiteljice mednarodni pomoči ob naravni in drugi nesreči v Republiki Sloveniji’. Namen obeh dokumentov je zagotavljanja učinkovite podpore nacionalnim zmogljivostim za ukrepanje ob nesrečah.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.