Naslovnica Gospodarstvo Jaguar, Land Rover in dve velikanski dvigali

Jaguar, Land Rover in dve velikanski dvigali

Avtor: Spletno Uredništvo

Kljub globalnem upadu pomorskega prometa, ki ga je povzročila pandemija koronavirusa, pa v edinem slovenskem tovornem pristanišču stopnjujejo svoje aktivnosti. Zadnji novosti sta bili prihod četrtega sodobnega dvigala za pretovor kontejnerjev ter prihod prvih avtomobilov znamk Jaguar in Land Rover.

Jaguar Land Rover in dve velikanski dvigaliFinsko-hrvaško kontejnersko dvigalo je že v Kopru, iz kitajskega Šanghaja pa bo konec meseca prispelo še novo dvigalo, ki ga bodo uporabljali na terminalu za razsute tovore (foto: FB Luka Koper)

 

V Luko Koper je ta teden priplulo še četrto mostovno dvigalo RMG, ki jih v pristanišču potrebujejo za natovarjanje kontejnerjev na železniške vagone. Dvigalo je prispelo razstavljeno v kosih in sicer na maoni (tovornem plovilu brez pogona) iz hrvaške ladjedelnice Radež na Korčuli. Sedaj kose že pripravljajo za montažo, saj naj bi novo dvigalo sestavljeno in preizkušeno prešlo v delovno uporabo že konec avgusta.

»RMG dvigala nam omogočajo večjo produktivnost na kontejnerskem terminalu, saj manipulacije potekajo hitreje in omogočajo prekladanje zabojnikov na več vlakovnih kompozicijah hkrati. Nova dvigala so okolju prijazna, poganja jih elektrika in so zato manj hrupna in ne povzročajo direktnih emisij. Ostala tri dvigala uporabljamo od leta 2017. Vseh štiri nam je dobavilo finsko podjetje Konecranes,« so pojasnili z Luke Koper d.d.

Že pred tem pa je v Luko Koper pripeljal prvi vlak, ki je bil naložen z avtomobili proizvajalca Jaguar Land Rover (JLR). JRL ima svoje partnerske obrate oziroma tovarne v avstrijskem v Gradcu in v slovaški Nitri, za uporabo te logistični povezave preko Kopra pa se je proizvajalec odločil zaradi dobrih izkušenj koprske Luke na področju pretovora avtomobilov višjega cenovnega razreda ter rednih ladijskih linij s Sredozemljem in z Daljnim vzhodom.

»Količine za Kitajsko potujejo z RO-RO servisom enkrat tedensko, medtem ko je vzhodno Sredozemlje – predvsem Grčija, Egipt, Izrael, Turčija in Ciper – s Koprom povezano večkrat tedensko. Tako kot drugi avtomobilski proizvajalci tudi JLR širi ponudbo električnih vozil, zato smo že ob začetku sodelovanja ponudili uporabo električnih polnilnic, ki smo jih zgradili v garažni hiši,« so še povedali z Luke Koper.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.