Naslovnica Oglaševanje Izletniška kmetija v središču Slovenije

Izletniška kmetija v središču Slovenije

Avtor: Spletno Uredništvo

Nahajamo se v samem središču Slovenije…

Izletniška kmetija v središču Slovenije

Nahajamo se v samem središču Slovenije…. (foto: Enter Point Slovenija) 

 

Ko boste naslednjič obiskali Vače, se ustavite tudi na naši ekološko-izletniški kmetiji Pr’ Lavrič.

Kraj Vače spadajo “pod okrilje” občine Litija in so znane po najdišču vaške situle. Situla iz Vač ali vaška situla je obredna posoda izdelana iz bronaste pločevine. Nastanek situle sega v 5. stoletje pred našim štetjem (pr.n.š). Po ustnem izročilu naj bi jo 17. januarja leta 1882 izkopal Janez Grilc, ki je bil kmet in hkrati samouki ljubitelj starin. Veliko pozornost je namenil predvsem izkopaninam. Na sami situli se jasno odseva tradicionalni vpliv sredozemskega sveta.

V neposredni bližini naše kmetije se nahaja središče naše lepe države. To središče oziroma težišče države, nam je vsem znano pod imenom Geoss. Le-ta je bil zasnovan leta 1981 na predlog tedanjega litijskega župana Jožeta Dernovška. Med prebivalci so v tistem času “krožile govorice”, da se središče Slovenije nahaja v neposredni bližini Vač. Zato je gospod Jože Dernovšek dal pobudo Petru Svetiku naj on “preuči” ali so te govorice resnične. Po vseh izračunih kateri so sledili, so na koncu prišli do ugotovitev, da so govorice prebivalcev pravilno interpretirane oziroma da so resnične. In tako je nastal vseslovenski domoljubni projek Geoss, ki je bil 4. julija 1982 svečano predan javnosti.

Zdaj, ko ste si ogledali državno središče, je napočil čas da pridete na našo ekološko-izletniško kmetijo Pr’ Lavrič in se okrepčate z našimi domačimi kulinaričnimi dobrotami.

Izletniška kmetija v središču Slovenije 1

Suhomesnate mesnine za vse okuse…(foto: facebook.com/Izletniška-kmetija-Pr-Lavrič)

 

Nahajamo se na 700 metrov nadmorske višine. Ko boste prispeli k nam, vam iskanje parkirnega prostora ne bo povzročalo preglavice, saj imamo pred hišo urejene parkirne prostore. Za predhodno najavljene skupine pa je tudi prostor za parkiranje avtobusa.

Notranji prostori sprejmejo do 50 gostov oziroma turistov, zunanji prostor, kateri se nahaja pod starim toplarjem iz leta 1879, pa je primeren za več kot 100 ljudi. In ravno pod starim toplarjem vam v lepem vremenu organiziramo različne piknike, kosila kot tudi pristno kmečko ohcet.

V naši gostinski ponudbi boste našli predvsem domače suhomesnate izdelke katere lahko kupite tudi za domov. Po predhodnem naročilu vam bomo z veliko mero ljubezni in veseljem pripravili tudi ostalo toplo hrano. Vaše brbončice bodo plesale “na krilih” pečene jagnjetine, svinjske in telečje pečenke, pečenega piščanca kot tudi purana, enolončnice, jote, telečje obare z ajdovimi žganci, golaža in domačega zelja. Za “veliki finale” pa sledi kulinarično razvajanje z tradicionalno slovensko potico in omamnimi štruklji.

Če se želite družiti z nami malo več časa, imamo za vas 20 ležišč katera so razporejena v treh sobah. Na našem urejenem dvorišču pa si lahko postavite tudi šotor.

Izletniška kmetija v središču Slovenije 2

Za daljši postanek imamo 20 ležišč….(foto: facebook.com/Izletniška-kmetija-Pr-Lavrič)

 

Sama okolica ponuja nešteto možnosti za aktivno preživljanje prostega časa. Adrenalinski navdušenci se boste napotili v pustolovski park Geoss, na svoj račun boste prišli vsi ljubitelji pohodništva saj vas okoliški hribi v objemu neokrnjene narave kar sami od sebe vabijo, da se povzpnete na njihove vrhove. Vljudno vabljeni tudi na ogled okoliških znamenitosti katere vam bo predstavilo družinsko gledališče Kolenc. Ravno zaradi vsega naštetega smo v letu 2014 našo ponudbo prilagodili tudi za otroke. Otroci v starostni skupini med 5 in 12 let lahko pri nas preživijo 6 nepozabnih dni. Bivanje bodo začeli v nedeljo popoldan in ga končali v petek popoldan. Spali bodo v šotorih. V primeru slabega vremena pa bodo nastanjeni v sobah. Med samim bivanjem bodo pobliže spoznali domače živali in različna nujno potrebna opravila na kmetiji. Družili se bodo z ostalimi otroci. Obiskali bodo bližnje pohodniške poti ter se aktivno udejstvovali v raznih delavnicah kot tudi pri športnih in družabnih igrah. Upoštevamo pa tudi želje otrok in v toku bivanja skupaj načrtujemo dnevne aktivnosti. Kot se za tabor spodobi bomo zakurili tudi čisto pravi taborniški ogenj.

Če želite doživeti Slovenijo v malem obiščite Vače in s tem tudi našo izletniško kmetijo Pr’ Lavrič.

 

Ekološka kmetija Pr’ Lavrič
Mala Sela 5
1252 Vače

Kontakti:
Gsm: +386 (0) 40 359 712
E-mail: prlavric@gmail.com
Koordinate:  N 46° 06′ 47” / E 14° 48′ 31”

Delovni čas:
Petek, Sobota, Nedelja: od 9:00 do 21:00 ure

Članek je avtorsko zaščiten!

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.