Naslovnica Oglaševanje Izjemen razgled iz Tumove koče na Slavniku

Izjemen razgled iz Tumove koče na Slavniku

Avtor: Spletno Uredništvo

Našo Tumovo kočo boste našli le nekaj metrov pod samim vrhom Slavnika….

Izjemen razgled iz Tumove koče na Slavniku

Izjemen razgled iz Tumove koče na Slavniku….(foto: Enter Point Slovenija) 

 

Pisalo se je leto 1957, ko je bila zgrajena Tumova koča na Slavniku. Koča je ime dobila po slovenskem alpinistu doktorju Henriku Tumi, ki pa ni bil samo alpinist ampak tudi botanik, politik, narodni buditelj in planinski ideolog. Začetki gradnje segajo v leto 1955. Dne 24. Junija 1956 so že lahko odprli “zasilno” planinsko postojanko, ki se je nahajala v kletnih prostorih. Med letom 1988 in 1994 je sledila kompletna prenova. Zgrajen pa je bil tudi prizidek za sanitarije in večji vhodni predprostor. Povečana pa je bila tudi jedilnica.

Ko boste obiskali Tumovo kočo, vas bo že takoj ob prihodu pozdravilo prijazno in vedro razpoloženo osebje. V gostinskem delu kateri sprejme do 70 pohodnikov, se boste lahko “okrepčali” z slastno domačo malico. Po predhodnem dogovoru pa svoj izlet lahko podaljšate za več dni, saj so sobe v naši koči sodobno urejene. V vsaki sobi se nahaja 8 postelj, v sobi s skupnimi ležišči pa je 20 ležišč. V koči imamo tudi električno napeljavo, ki služi za razsvetljavo, sodobno urejeni wc, vodno kapnico ter umivalnico z mrzlo vodo.

Izjemen razgled iz Tumove koče na Slavniku 1

Svoj izlet lahko podaljšate za več dni…(foto: Enter Point Slovenija)

 

In kako “se pride” do naše koče? Ko se boste peljali po avtocesti med Ljubljano in Koprom, boste avtocesto zapustili na izhodu Kastelec. Nato je potrebno slediti tablam katere vas bodo popeljale do vasi Podgorje. Zapeljite se skozi vas, nakar boste morali pri asfaltnem igrišču zaviti desno, da boste prišli do označenega parkirišča. Tukaj boste pustili svoje prevozno sredstvo. Pot vas bo vodila mimo hiš ter naprej v gozd. Sam vzpon je zmeren, zato je primeren tudi za tiste kateri nimate “toliko kondicije” oziroma za rekreativne planince. Malo višje se gozd konča pot pa zavije na severovzhod proti obsežnim travnikom. Ko boste prispeli na vznožje hriba, vas bo “mati narava” nagradila z čudovitim razgledom, pa tudi naša koča z visokim antenskim stolpom je že lepo vidna. Zdaj boste morali samo slediti markacijam in v nekaj korakih boste že “pri nas.”

Izjemen razgled iz Tumove koče na Slavniku 2

Leta 1992 je bil vrh Slavnika razglašen za naravni spomenik…(foto: Enter Point Slovenija)

 

Sicer pa je Slavnik 1028 metrov visoka gora v Slovenski Istri. Leta 1992 je bil vrh Slavnika s pripadajočimi pobočji razglašen za naravni spomenik. Kot smo že povedali je Slavnik zadnji tisočak iz katerega je ob jasnem vremenu obširen razgled. Ko boste pogledali proti severovzhodu boste videli Kamniško-Savinjske Alpe, Nanos in Vremščico.Proti vzhodu vidimo Javornik, Sv. Trojico in Snežnik ter vrhove v Gorskem Kotarju. Na južni strani neba boste videli Kvarnerski zaliv še pred njim pa Planik in Učko. Da boste videli slovensko obalo s Koprom, Trst, Tržič (Monfalcone), Gradež in Benetke, boste pogled morali usmeriti na zahodno stran neba. Ostane pa nam še severozahodni del neba kjer se v daljavi pokažejo Dolomiti, Karnijske in Ziljske Alpe, Julijci z najvišjim slovenskim vršacem – Triglavom, Karavanke, Trnovski gozd in gričevje med Vipavsko dolino in Krasom.

Obiščite nas in ne-bo vam žal. Za vas smo odprti ob sobotah, nedeljah in praznikih. Za skupine pa svoja vrata po predhodnem dogovoru odpremo tudi med tednom.

 

Tumova koča na Slavniku
Podgorje 72
6216 Podgorje

Kontakti:
Tel: +386(0) 31 668 688
E-mail: gabrijelanagy@gmail.com
Koordinate: 45.534075, 13.975459

 

 

Članek je avtorsko zaščiten!

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.