Naslovnica Kronika Investicijske prevare so postale izjemno dovršene

Investicijske prevare so postale izjemno dovršene

Avtor: Spletno Uredništvo
Angeli varuhi slovenskih uporabnikov spleta, ki so zbrani okrog projekta Varni na internetu, nenehno opozarjajo na različne poskuse spletnih prevar. Tokrat gre za poskuse investicijskih prevar, ki se velikokrat začnejo z lažnimi oglasi o bajnih zaslužkih – tudi z uporabo lažnih zgodb znanih oseb.
Investicijske prevare so postale izjemno dovršene

Kripto-valute so kot stranski produkt ustvarile tudi kripto-goljufe (foto: varninaiternetu.si)

Lažni oglasi o bajnih zaslužkih so temelj investicijskih prevar. Ti oglasi so pogosto oblikovani kot pravi novinarski članki, ali pa kot objave na znanih spletnih portalih, vendar pa gre zgolj za poskus prevare. Angeli varuhi slovenskih uporabnikov spleta, ki so zbrani okrog projekta Varni na internetu, opozarjajo, da se goljufi pogosto osredotočajo na začetnike v svetu kriptovalut in investicijskega poslovanja.

»Zaradi svoje potencialne donosnosti, podpore finančnih institucij in optimističnih napovedi, si kriptovalute ogleduje vse več malih vlagateljev, med katerimi se mnogi prvič srečujejo z investicijskim poslovanjem. Če so vas premamili z obljubami o bajnih zaslužkih in ste pripravljeni investirati, vam goljufi namenijo veliko svojega časa. Po telefonu ali klepetu vam obrazložijo natančen potek trgovanja na njihovi platformi in tako pridobijo vaše zaupanje.

Prepričati vas želijo z enostavnim postopkom investiranja, saj naj bi celotno trgovanje temeljilo na avtomatiziranih programih z zajamčenim donosom. Po začetnem plačilu, ki običajno znaša 250 EUR, vam dodelijo dostop do spletnega portala, ki vam kaže izmišljene podatke o neverjetni rasti investiranih sredstev,« so o poteku tovrstnih prevar pojasnili strokovnjaki s projekta Varni na internetu.

Nato goljufi včasih celo dopustijo prenakazilo manjših vsot domnevnega zaslužka na bančni račun žrtve, s čemer pa jo poskusijo prepričati v nakazila večjih vrednosti. Pri tem so jim v pomoč lažni grafi in drugi podatki na prav tako lažni trgovalni platformi, včasih na žrtev pritiskajo tudi s pogostimi in agresivnimi telefonskimi klici. Cilj vsega je ta, da naivna žrtev nakaže oziroma investira še več denarja.

Ko pa kdo želi domnevni zaslužek prenakazati na svoj bančni račun, mu kriminalci to onemogočijo. Običajno sledi še izsiljevanje z novimi investicijami oz. so potrebna nova nakazila zaradi izmišljenih fiktivnih stroškov (davkov, provizij, zavarovanj). Ko pa so dokončno prepričani, da žrtev ne bo več nakazala ničesar, se enostavno prenehajo odzivati na  klice in sporočila.

Vendar včasih prevare s tem še ni konec. Žrtve namreč poskušajo priti nazaj do izgubljenega denarja in se pri tem prek spleta obrnejo na specializirane ponudnike pomoči za tovrstne primere prevar. V resnici pa gre za iste kriminalce, ki poskušajo prek izmišljene pomoči ukrasti še več denarja.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.